O vitaminu C se hodně mluví v souvislosti s obranyschopností, nicméně může podpořit i ochranu pokožky před spálením od slunce. Načerpáte ho z melounu, rajčat, špenátu nebo spíše ananasu?
Léto a slunce k sobě neodmyslitelně patří. Zatímco my si hřejivé paprsky s radostí užíváme, pokožka vyloženě trpí. UV záření totiž nahrává tvorbě pigmentových skvrn, zvyšuje riziko rakoviny, způsobuje alergické reakce a připravuje pleť o pružnost i hydrataci. A tohle všechno jsou důvody, proč bychom kromě používání opalovacích krémů měli dbát i na vhodnou stravu.
Jídelníček v prázdninovém rytmu
„Z pohledu ochrany kůže před spálením jsou tou nejdůležitější složkou v potravinách antioxidanty. Akumulují se v kůži, přičemž absorbují sluneční záření různých vlnových délek. Také neutralizují účinky volných radikálů, jež urychlují stárnutí pokožky,“ vysvětluje americká dermatoložka Patricia Farris. Odbornice zároveň dodává, že mezi silné antioxidanty patří například vitamin C.
Co všechno možná (ne)víte o céčku
Vitamin C má mnoho funkcí. Kromě často zmiňované podpory imunity také snižuje hladiny stresových hormonů a zlepšuje fyzickou výkonnost. Rovněž zklidňuje zánět, hraje klíčovou roli v regeneraci tkání a stimuluje výrobu kolagenu. Tělo si tuto potřebnou živinu nedokáže vytvořit samo, což znamená, že se o její dodávky musíte postarat sami. Které přírodní dary vám s tím pomohou?
Zdroje, s nimiž se vyplatí navázat spolupráci
Jak často se rajská jablíčka zakutálí na váš stůl nebo do připravovaného salátu? Měli byste vědět, že rajčata kromě poctivé dávky jmenovaného prvku obsahují také spoustu železa. Pokud si na ně příliš nepotrpíte, vitamin C můžete získat z brokolice, kapusty nebo květáku. Tyto nízkokalorické poklady navíc představují prevenci rakoviny, přičemž regulují cholesterol a omezují pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Parádní zásobárnou je i kiwi, neboť jeden jediný kousek pokryje stoprocentní denní doporučenou dávku.
I bylinky mohou posloužit
Mezi další chutné zprostředkovatele se řadí mango, papája, ananas, jahody a meloun. Dále pak zelené i červené papriky, špenát, zelí i brambory, a to nejen klasické, ale i sladké neboli batáty. Ptáte-li se na bylinky, vitamin C získáte z jitrocele, kopřivy, sedmikrásky, měsíčku nebo rakytníku.
Sledujte nás na sociálních sítích: