Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, říká se ve známé velikonoční koledě. A proč je dobré, když vám je někdo dá? Protože omezují riziko rakoviny, posilují paměť, zpomalují tvorbu vrásek a zlepšují kvalitu vlasů.
Velikonoční čas je tady, což znamená, že se asi žádné tuzemské vajíčko neubrání pozornosti. A je to tak dobře! Tušíte vy vůbec, jak vám poklad schovaný ve skořápce může prospět? Zde jsou bonusy, o nichž se v souvislosti se slepičími produkty příliš často nemluví…
Nižší riziko rakoviny, které čeká v kurníku
Karcinom prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním, a to nejen v České republice, ale i ve světě. Jen u nás zasáhne ročně přibližně šest tisíc žen, proto je třeba nepodceňovat důležitost prevence. Jak to souvisí s vejci? Dost. Podle poznatků americké studie, které publikoval magazín Journal of Breast Cancer Research, může jejich pravidelná konzumace snížit pravděpodobnost rakoviny prsu o bezmála 20 procent.
Bystré myšlenkové pochody
Míchaná, vařená natvrdo, nahniličko nebo s cibulkou? Je úplně jedno, jak si zmíněnou surovinu typicky oválného tvaru připravíte, protože v každém případě z ní načerpáte cholin. Tato živina patří mezi vitaminy skupiny B, přičemž je základním stavebním kamenem acetylcholinu, který je jedním ze základních neurotransmiterů. Její nedostatek v těle bývá mimo jiné doprovázen zhoršenými kognitivními funkcemi, a to včetně paměti. Co z toho plyne? Jde o parádní mozkový doping, na němž si můžete pochutnat nejen ráno při snídani.
Pleť, na niž je radost pohledět
Vajíčka jsou známým zdrojem kolagenu, proto se s nimi vyplatí navázat přátelské spojenectví. Čistě pro upřesnění, kolagen je bílkovina, jež zajišťuje pružnost a elasticitu pokožky a přispívá k hloubkové hydrataci. Zároveň zmírňuje celulitidu a zpomaluje biologický proces stárnutí i tvorbu vrásek. Také celkově zlepšuje kvalitu vlasů i nehtů. Ovšem nelze ji upřít ani pozitivní vliv na klouby a metabolismus.
Sledujte nás na sociálních sítích: