Chtě nechtě se poprvé v životě seznamujete s tím, co vlastně obnáší „pracovat na dálku“? Abyste snáze odolali přeplněné ledničce, dopřejte si každé ráno vydatnou snídani. A proč si vytvořit stravovací plán?
Kvůli šířící se nákaze koronavirem mnoho lidí opouští svá pracoviště, a kdo může, ten pracuje z domova. Ne všichni ale s ochotou vyměnili kancelář za kuchyňský stůl a své kolegy za děti, které jsou nezvyklým a rušivým elementem. A bum, rázem je to problém.
Tepláky a lednice jako nebezpečná kombinace
Jedinci, kteří nejsou zvyklí vykonávat „práci na dálku“, často jen obtížně hledají správný rytmus a režim, což jim brání v podávání obvyklých výkonů. Mnozí také tíhnou k multitaskingu, takže profesní závazky spojují s domácími činnostmi a úklidem. Dalším „kamenem úrazu“ je stravování. Lednička je takřka na dosah ruky a stres ze všech těch změn přímo povzbuzuje k tomu otevírat její náruč. Jednou, dvakrát, pětkrát… Zní vám to povědomě? Přejídání lze zabránit. Stačí dodržovat tyto zásady!
Snídejte. A bez výmluv
Ne nadarmo se říká, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Pokud je vyvážená a obsahuje vlákninu i bílkoviny, které vám nabízejí třeba ovesné vločky, řecký jogurt, ovoce, sýry a celozrnné pečivo, skutečně navozuje delší pocity sytosti. O dalších argumentech, proč ji určitě nevynechávat, informuje studie zveřejněná v magazínu Journal of Food Science and Nutrition. Její závěry sdělují, že ti, kteří snídají, bývají pozitivnější a lépe se soustředí, zatímco vykazují nižší riziko obezity i srdečních chorob.
Udělejte si jasný plán
Mít jasno v tom, co, kdy a jak, vůbec není špatný nápad. Zamyslete se nad tím, v jakých časech pro vás bude nejlepší obědvat, svačit i večeřet. Tohoto režimu se snažte zodpovědně držet. Rovněž se doporučuje mít na jídlo opravdový klid bez žádného rozptýlení, takže si talíř nepokládejte vedle počítače. Pozor byste měli dát i na velikost porcí a dodržování pitného režimu. Hlad je mnohdy vážně jen převlečená žízeň…
Sledujte nás na sociálních sítích: