Zřejmě není člověk, který by právě teď neusiloval o zlepšení obranyschopnosti. Co mají s odolností organismu společného jablka, batáty nebo papriky? Možná se budete divit!
Z logických důvodů se dnes na imunitu klade ještě větší důraz, než kdykoli jindy. Jak je na tom ta vaše? Pokud byste ji také rádi posílili, nezapomeňte do jídelníčku zařadit tyto potraviny. Které pro zachování zdraví konzumovat ve velkém?
Jablka jezte klidně po kilech
Že jablka patří mezi obyčejnější ovocné druhy? Nenechte se zmást, jejich prospěšná působnost na lidský organismus nezná mezí. Američtí odborníci působící na Massachusettské univerzitě se na základě svého průzkumu domnívají, že jmenované šťavnaté plody poskytují kromě cenných živin také nemalé množství fytochemikálií. Tyto biologicky aktivní látky si tamní specialisté spojují s posílenou obranyschopností a tím i omezenou pravděpodobností řady onemocnění. Kromě toho jablka rovněž předcházejí tvorbě zubních kazů, zabraňují ucpávání cév a dodávají energii, přičemž tlumí bolesti hlavy i depresivní příznaky.
Dejte šanci batátům
Navzdory tomu, že bývají kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové nazývány sladkými bramborami, z botanického hlediska spolu nemají vůbec nic společného. Ale ruku na srdce, čemu to vadí? Podstatné je, že obsahují betakaroten, což je silný antioxidant zlepšující odolnost organismu. Nutno dodat, že jejich přítomnost ve vašem žaludku ocení i oči, nervový systém, krevní tlak i trávení.
Zaměřte se na papriky
Jakým způsobem pracuje paprika pro vaši kondici? To byste zřejmě neuhodli. Vzhledem k tomu, že se může pochlubit významným množstvím vitaminu C, má přímý vliv na imunitu. Zároveň je považována za prevenci anémie a velkého pomocníka při hubnutí, neboť zprostředkovává železo a urychluje metabolismus. Nelze opomenout, že taktéž chrání cévy před kornatěním, podporuje dobrou náladu a zpomaluje biologický proces stárnutí. Zakomponujete do dnešní večeře červenou, žlutou nebo oranžovou?
Sledujte nás na sociálních sítích: