Chystáte se do lékárny pro další balení prášků na alergii? I v obchodě s potravinami můžete nalézt spásu. Představuje ji černý pepř nebo brokolice. A proč je dobré mít po ruce extrakt z borovicové kúry?
Z loňské studie společnosti Ipsos, jejíž specializací jsou nejrůznější analýzy a průzkumy trhu, vyplynulo, že 2,5 milionu našinců trpí alergií, přičemž dvě třetiny postižených vnímají projevy svého onemocnění jako obtěžující. Rovněž se zjistilo, že za přípravky k potlačení a minimalizaci symptomů průměrný „pacient“ zaplatí skoro 600 korun měsíčně. Opravdu ale na ucpaný nos, rýmu, uslzené oči a kožní vyrážky platí jen farmaceutická léčiva?
Zpět ke kořenům, zpět k přírodě
Mnozí „nechemické“ řešení výše zmíněné patálie vnímají jen jako bláznivý výkřik do tmy. Nicméně odborníci se shodují v tom, že složení některých potravin může při nepřiměřených reakcích organismu na dráždivé podněty skutečně hodně pomoci. Které konkrétní to jsou a jak přesně fungují?
Černý kmín, pozdrav od Kleopatry
Černý kmín je obecně známý jako černucha setá, ovšem říká se mu také zlato faraonů. Olej z něj vytvořený používala i egyptská královna Kleopatra, která věřila v jeho mocné schopnosti. S tím svého času souhlasil i prorok Mohamed, neboť o něm prohlásil, že vyléčí všechno kromě smrti. Ani moderní věda nepopírá, že černý kmín má vliv na fungování imunitního systému, přičemž snižuje závažnost i délku alergických projevů.
Borovicová kůra. I s tou můžete počítat
Dalším vítaným spojencem je kůra z borovice, respektive její extrakt. Platí za velice silný antioxidant, zatímco vykazuje antibakteriální, antivirové, antikarcinogenní, protizánětlivé a antialergenní vlastnosti. O slibné účinnosti tohoto prostředku se ve vědecké profesi dokonce povídá, že by mohla být alternativou k běžně užívaným antihistaminikům.
Brokolice dává úlevě zelenou
Konzumace brokolice se dává do souvislosti s omezenou pravděpodobností rakoviny, regulací škodlivého cholesterolu i neutralizací nadměrného počtu bakterií v žaludku, což prospívá trávení. Věděli jste ale, že tato košťálová zelenina díky vysokému podílu vitaminu C odbourává histamin, který se při alergických reakcích uvolňuje a zároveň potlačuje záněty? Právě proto je doporučovaným prostředkem nejen během pylové sezony.
Sledujte nás na sociálních sítích: