Když pijete svou ranní kávu, už v té chvíli cítíte nervozitu, protože vás čeká náročný den plný shonu a vypjatých nervů? Nečekejte, až vás hektický styl života dožene k lékaři, a jezte častěji špenát, kiwi, tučné ryby a papriky!
Jestli je v dnešní době něčeho skutečně nadbytek, pak je to stres. Jaké škody může napáchat? Psychická zátěž, zvláště ta dlouhodobá, negativně ovlivňuje imunitu, kardiovaskulární systém, stav kostí i mozkovou činnost. Zatímco někteří experti doporučují cvičit a meditovat, jiní způsob, jak se s nervozitou snadněji vypořádat, nachází v jídle. Konkrétně v těchto potravinách!
Špenát, uklidňující příloha
Takový špenát je vlastně v nezáviděníhodné situaci. Navzdory tomu, že má na lidské zdraví ten nejblahodárnější vliv, kdekdo nad ním „ohrnuje nos“, přičemž ho častuje nehezkými přezdívkami. A to je škoda. Tahle listová zelenina dokáže vylepšit celkovou kondici, ovšem jeho pravidelná konzumace také přispívá ke stabilizaci nálady. Je to díky tomu, že obsahuje draslík, vápník a hořčík, stejně jako vitaminy A, C a B.
Tučné ryby jsou zprostředkovateli optimismu
Kdo by to byl řekl, že radost ze života lze načerpat i z porce lososa nebo tuňáka. V ojedinělém složení mořské stravy totiž nechybí jisté sloučeniny, které zvyšují hladinu serotoninu v mozku. Co z toho plyne? Trocha toho optimismu čeká v každém soustu! Mimochodem, tučné ryby, jež na váš talíř připlavou alespoň jedno týdně, podpoří i správnou cirkulaci krve, předejdou tvorbě krevních sraženin a zregulují škodlivý cholesterol.
Brokolice, papriky a kiwi? Trefa do černého
Na první pohled spolu možná mají papriky, kiwi a brokolice jen pramálo společného. Zdání ale klame. Jmenované potraviny patří na seznam nejbohatších zdrojů vitaminu C, který příznivě ovlivňuje imunitní systém, což se odrazí i na celkové odolnosti vůči stresu. Sluší se připomenout, že „céčko“ zároveň bojuje proti únavě, zlepšuje kvalitu pokožky, povzbuzuje krvetvorbu a zpomaluje biologický proces stárnutí.
Sledujte nás na sociálních sítích: