Užíváte vitamin C ostošest, protože se domníváte, že s ním máte nad chřipkou vyhráno? Z preventivního hlediska byste měli dbát i na příjem zinku a selenu. Proč?
Příroda se pomalu probouzí a dny se příjemně prodlužují. Že jaro už je skutečně tady, poznáme i podle hřejivějších slunečních paprsků a zpívajících ptáků. Co je jeho symbolem? V souvislosti s tímto ročním obdobím se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce. Proč se právě teď tohle onemocnění tolik rozmáhá?
Faktory, které vás mohou odkázat k lékaři
Možná si říkáte, že chřipkový virus je jen dozvukem nedávné epidemie. Z části máte pravdu, nicméně podle lékařů z amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí jeho aktuálnímu šíření pomáhá i skutečnost, že je náš organismus po zimě oslabený. Nošení méně teplého oblečení tak nahrává prochladnutí, což zvyšuje riziko nákazy. Mnozí také podceňují počáteční příznaky, a i když se necítí fit, vyrazí na procházku, protože si chtějí užít hezkého počasí.
V pozoru i největší ostražitosti bychom dle názoru zmíněných expertů měli být až do začátku dubna, kdy „chřipková sezona“ definitivně končí. Co pro sebe v rámci prevence můžete udělat? Soustřeďte se na příjem živin posilujících imunitu. Kromě omílaného vitaminu C jsou to třeba tyhle!
Zinek, přítel do nepohody
O existenci zinku jakožto prospěšného minerálu slyšel každý, ovšem málokdo tuší, k čemu je vlastně dobrý. Jak jste na tom vy? Víte, že je nezbytný pro normální růst a regeneraci? Zároveň se podílí na vývoji enzymů, stejně jako na samotné produkci i aktivitě bílých krvinek, což jsou vlastně základní
„pilíře“ obranyschopnosti. Nepostradatelnost zinku potvrzuje skutečnost, že jeho nedostatečné množství v těle bývá spojováno s opakovanými infekcemi, kožními problémy, zánikem vlasových kořínků i reprodukčními poruchami. Načerpáte ho z tučných ryb, mořských plodů, mléčných výrobků, luštěnin, pohanky, rýže a kukuřice.
Nezapomínejte na selen
Další látkou, která podpoří vaše zdraví i kondici, je selen. Ten nese odpovědnost za imunitní reakce a ochranu před záněty. Dále snižuje riziko rakoviny a zlepšuje kvalitu pokožky. Pochvalu si zaslouží i za to, že prospívá celému kardiovaskulárnímu systému, tlumí příznaky astmatu a pozitivně ovlivňuje kognitivní funkce. Chcete-li navýšit jeho hladinu, v obchodě se poohlédněte po potravinových zdrojích v podobě slunečnicových semínek, brambor, fazolových lusků, hub a obilovin.
Sledujte nás na sociálních sítích: