Nízký příjem sacharidů a tuků zvyšuje riziko předčasného úmrtí

Západní strava přesycená jednoduchými sacharidy a škroby spolu s nadměrným příjmem nasycených tuků je velmi škodlivá pro zdraví. Vyvolává řadu závažných onemocnění a způsobuje předčasnou smrt. Lékaři to vědí už přes čtyřicet let. Ale drastické omezení obou těchto živin v jídelníčku ke zlepšení situace nevede. Vědci z Harvardovy univerzity prokázali, že strava s výrazně nízkou hladinou sacharidů a tuků zvyšuje riziko předčasného úmrtí také. Ideální pro zdraví je tedy vyvážená strava.

Podle expertů z Harvardovy univerzity lze zvýšené riziko úmrtí a chorob souvisejících s dodržováním nízkotučné nízkosacharidové diety vysvětlit. Podle jejich názoru totiž lidé, kteří začnou držet takto drastickou dietu, vyloučí ze své stravy řadu potravin, s nimiž vyloučí také vitaminy, minerály, antioxidanty a jiné bioaktivní látky.

Kvanitita versus kvalita

Právě málo kvalitní strava se jeví jako zásadní problém. Lidé často měří kvantitu, ale méně dbají na kvalitu. To souvisí také s tím, že pokud se rozhodnou změnit životní styl a jídelníček, většinou jen vyloučí určité potraviny, ale nezařadí náhradu, která by dodávala pro zdravé fungování těla esenciální látky. Nezřídka je to případ vegetariánství či veganství, kdy lidé jen vyloučí maso a živočišné produkty, ničím je nenahradí a jinak konzumují původní jídelníček. Takže sice vynechají živočišné potraviny, ale s nimi nejen bílkoviny a tuky, ale také všechny vitaminy, minerály a další živiny. Změna jídelníčku znamená nejen vyloučit některé potraviny, ale zaražení nových, které zajistí přísun aminokyselin, vitaminů, minerálů a jiných nezbytných živin.

„Bohužel méně kvalitní potraviny jsou levné. Konzumace ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, semen, luštěnin, ryb a drůbeže je nejúčinnější metodou udržování zdraví a normální postavy. Je bohužel ale většinou dražší,“ míní autoři z Harvardovy univerzity.

A na jaké konkrétní potraviny se vyplatí zaměřit?

Libové hovězí

Opravdu kvalitní hovězí je bohaté na vitaminy skupiny B, kreatin a také železo. Bílkoviny v něm navíc přispívají k tvorbě svalové hmoty. Takže co si jednou za čas dopřát nějaký šťavnatý steak?

Kapusta/hlávkové zelí/špenát

Možná si tuhle zeleninu kvůli nepěkným zážitkům ze školní jídelny příliš nedopřáváte, ale dejte jí šanci! Má totiž vysoký obsah vápníku a také vitaminu K. Stačí listy velmi krátce spařit a máte skvělou a hlavně zdravou přílohu (třeba k tomu steaku).

Sladké brambory

Na českém jídelníčku se zabydlují už nějakou dobu, tak toho využijte. Ne nadarmo jsou totiž označovány jako „superpotraviny“. Obsahují spoustu vitaminu A i C, vlákniny nebo draslíku.

Mandle

Stačí hrstka denně a svému organismu dodáte kromě bílkovin i potřebné zdravé tuky. A k tomu vitamin E, který jen tak někde nenajdete.

Mango

Obsahuje vysoký podíl vitaminu C a také spoustu vlákniny. A navzdory své sladké chuti má velmi nízký glykemický index, takže si ani „nepohraje“ s hladinou cukru ve vaší krvi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Lidé narození ve znamení Berana mohou tento týden očekávat dynamické změny, které přinesou nové příležitosti i výzvy. Vaše přirozená energie a odhodlanost budou klíčovými faktory, které vám pomohou překonat případné přek&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

44 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
17 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat