Říká se, že kdo sní denně jablko, nepotřebuje lékaře. Podle vědců je zatím potvrzeno to, že pokud člověk pravidelně konzumuje dvě jablka denně, má nižší hladinu nezdravého cholesterolu v krvi než ten, kdo konzumuje stejný jídelníček s vyřazením oněch dvou jablek. Látky obsažené v plodech jabloní snižují hladinu LDL cholesterolu a tím pomáhají předcházet kornatění tepen, srdečnímu infarktu i mrtvici.
„Zdá se, že staré rčení, jedno jablko denně, je docela dost pravdivé,“ svěřila profesorka Julie Lovegrove, autorka výzkumu působící na Reading University, v rozhovoru pro deník The Mail.
Podle ní jsou jablka bohatá na polyfenoly, které působí příznivě na zažívání a omezují vstřebávání nezdravého cholesterolu.
„Jedním z hlavních vzkazů tohoto experimentálního výzkumu je, že malé změny v naší stravě, jako je denní konzumace dvou jablek, mohou mít výrazný vliv na kondici srdce a cév. Nevíme ještě, jestli vláknina, která se v jablku nachází, nebo polyfenoly, které jsou v jablkách zastoupeny v mnohem vyšší koncentraci, jsou zodpovědné za tyto výsledky. Každopádně jasné je to, že je to zdravá potravina,“ uvedl doktor Thanasis Koutsos.
A jaké další potraviny vám pomohou v boji proti nebezpečnému cholesterolu?
Ovesné vločky a ovesné otruby
Ovesné vločky mají spoustu lehce rozpustné vlákniny, která je schopná snížit hladinu LDL neboli špatného cholesterolu. Jedna porce ovesné kaše (asi 1 a ½ šálku) obsahuje zhruba šest gramů této vlákniny, což je doporučovaná denní dávka. Kaše se zároveň dá dochutit například hruškami, jablky či švestkami. Všechno jmenované taktéž patří ke zdrojům rozpustné vlákniny.
Ryby a omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny a ryby jsou ideální potraviny ke snížení cholesterolu a krevního tlaku. Obecně patří k nezbytnostem zvlášť pro osoby se srdečními chorobami. Mohou totiž snížit riziko tvorby sraženin a náhlé smrti. Vhodný je přitom pstruh, makrela, losos, sardinky, sleď, halibut nebo tuňák. (Za ideální jsou považované nejméně dvě porce ryb týdně.)
Ovoce
Ovoce patří ke zdrojům vlákniny, živin a vitaminů. Všechny tyto vlastnosti z něj činí ideální volbu pro zdravé srdce. Pro maximální užitek si dopřávejte alespoň pět porcí čerstvého ovoce a zeleniny denně. (Jedna porce ovoce přitom představuje středně velký kus čerstvého ovoce nebo půl šálku ovocné šťávy.)
Jogurt a spol.
Nízkotučné mléčné výrobky regulují krevní tlak. Doporučují se tři dávky mléčných výrobků za den. Sušené mléko, nízkotučné jogurty a sýry patří ke správným volbám. (Jedna porce se rovná šálku odstředěného mléka nebo jogurtu.)
Sledujte nás na sociálních sítích: