Nefiltrovaná, v lahvi dokvašená piva jsou zdravým probiotikem. Tvrdí to vědci z Amsterdamu, kteří experimentálně testovali účinky silných belgických piv, která dokvašují v lahvi a obsahují kvasinky, na zdraví střevní mikroflóry. Údajně jedna sklenice takového piva denně působí jako probiotikum, podporuje zdraví prospívající bakterie ve střevní mikroflóře.
Zajděte si na jedno
Pivo jako lék, není žádnou novinkou, ale i tady platí jedna zásada a to, že jako probiotikum účinkuje jen pivo nefiltrované, obsahující kvasinky, a navíc jen jedno denně. Pokud jich člověk vypije více, etanol v něm obsažený naopak prospěšné bakterie ve střevech zabije. S malým množstvím této toxické látky se totiž bakterie vyrovnají, když se člověk ale napije moc, vysoká koncentrace etanolu bakterie ničí. A nezřídka má člověk druhý den průjem.
Proč zrovna „nefiltr“ ?
Profesor Eric Claasen testoval účinky tří piv Hoegaarden, Westmalle Tripel a Echt Kriekenbier. Tato piva dokvašují v lahvi a to účinky jiných kvasinek, než která se používají před vařením. Druhotné kvašení produkuje kyseliny, které hubí škodlivé střevní bakterie a podporují ty člověku prospívající.
„Ve vysoké koncentraci alkohol střevům škodí, ale když vypijete jenom jedno nefiltrované pivo denně, vašim střevům to prospěje,“ tvrdí profesor Claassen z Amsterdamské univerzity. Podle něj přitom ve středověku lidé vařili pivo především proto, že voda ve městech byla nepitelná kvůli bakteriím ze stok. „Ve středověku lidé vyráběli pivo, protože voda se nedala pít. Kvasinky zabíjely škodlivé bakterie ve vodě,“ tvrdí Claassen.
Sledujte nás na sociálních sítích: