Vědci se přou, jestli je tzv. ketodieta bohatá na tuky a bílkoviny a velmi chudá na sacharidy v dlouhodobém měřítku zdravá. Nicméně při chřipkových a jiných virových či bakteriálních onemocněních dýchacích cest je lepší než jídelníček obsahující větší množství sacharidů. Podle vědců z Yaleovy univerzity totiž keto dieta posiluje imunitní systém a podporuje činnost T-lymfocytů.
Vědci z Yaleovy univerzity v experimentálním výzkumu zjistili, že ketodieta během chřipky vedla k produkci většího množství bílých krvinek ve výstelkové tkáni dýchacích cest. Sliznice byly bohatěji prostoupeny T-lymfocyty, které také efektivněji potíraly virus.
Ketodieta je bohatá na tuky, ryby, drůbež, ořechy, zeleninu a semena obsahující málo škrobů. Denní příjem sacharidů je omezen na velmi malé množství v řádech několika desítek gramů.
„Tato studie dokazuje, že při trávení této stravy tělo produkuje velké množství ketonů, které můžou podporovat imunitní systém a potlačovat chřipku,“ tvrdí autoři z Yaleovy univerzity.
A jak můžete snadno posílit imunitu s podzimní stravou?
Ryby
Ryby by v našem jídelníčku měly zastupovat významnou část, ovšem v praxi je tomu většinou přesně naopak. Jenže v zimě, kdy je málo slunečního svitu, se výrazně snižuje tvorba vitaminu D, který má zásadní vliv na naše zdraví. Při jeho nedostatku, který nás trápí především v zimním čase, se můžeme cítit unavení, bolí nás svaly a klouby, naše pleť se chová, jako by patřila adolescentovi a také se můžeme potýkat s opakujícími se virózami. Ryby jsou skvělým zdrojem vitaminu D, a proto by v zimním jídelníčku neměly chybět.
Zelí a kapusta
Kořenová zelenina, zelí a kapusta jsou plné vitaminů podporujících naši imunitu, a proto byste se jí zejména v zimě neměli vyhýbat. Zelí je obrovským zdrojem vitaminu C a ten našemu tělu pomáhá odolávat chorobám. Dobrým kompromisem je nakládaná zelenina, která také obsahuje probiotické kultury, které udržují ve správném chodu naše trávení. Kapusta má zase protizánětlivý účinek, zvyšuje hladinu energie, zlepšuje imunitu a pomáhá předejít zánětům dutin a chřipkám.
Kvalitní tuky
Přidáváním konopného či lněného oleje do pokrmů, které si připravujete je skvělou volbou. Zásobují vaše tělo energií potřebnou pro jeho zahřátí a příznivě ovlivňuje funkci našich ledvin, které jsou často v zimním období zatěžovány kvůli nedostatečnému příjmu tekutin.
Luštěniny
Přesto, že luštěniny nepatří mezi oblíbené potraviny, neměli byste se jim vyhýbat. Obsahují totiž důležité živiny jako vlákninu, železo nebo zinek. Luštěniny dodávají mnoho energie a dovedou snáze, než cokoli jiného, zahřát naše tělo. Ideální volbou je horká čočková nebo fazolová polévka.
Sledujte nás na sociálních sítích: