Britští stomatologové tvrdí, že mezi vegany častěji musejí řešit zubní kaz. A to z několika důvodů. Vegani často nedbají na to, že vyloučením živočišných zdrojů z potravy je nezbytné zcela přestavět svůj jídelníček a dbát na zvýšený příjem určitých rostlin, které dodávají tělu potřebné minerály a bílkoviny. Na co by si měli dát vegani pozor?
Nedostatek vápníku a bílkovin
Řešením je tedy řádné studium zákonitostí života na veganské stravě, a pečlivé plánování jídelníčku tak, aby tělo nepřicházelo o cenné látky, především vápník a bílkoviny. Bohatým zdrojem vápníku v rostlinné stravě jsou mák (nejbohatší rostlinný zdroj), sezam, mandle, květák, brokolice, kapusta, ořechy, některé fazole a sója.
„Mnoho lidí se sice stravuje vegansky, ale má nedostatek bílkovin a vápníku, které jsou pro zdraví zubů nezbytné,“ zdůrazňuje doktor Mervyn Druian z Londýnského centra pro estetickou stomatologii.
Nadbytek sacharidů a škrobů
Vegani by také měli dávat pozor na nadměrný příjem sacharidů z ovoce a škrobnatých potravin.
„Protože výrazně přibývá veganů, přibývá také veganů se zubními kazy a zhoršeným zdravím zubů. Nejde jen o nedostatek živin a vitaminů, ale také o to, jakými potravinami nahrazují starý jídelníček,“ dodává doktor Druian.
Sledujte nás na sociálních sítích: