Limonády s umělými sladidly nejsou zdravější alternativou těch obsahujících jednoduché cukry. Tvrdí to vědci z Vysoké školy lékařské Alberta Einsteina v New Yorku. Limonáda s umělými sladidly sice obsahuje méně kalorií, ale její konzumace výrazně zvyšuje riziko mrtvice, infarktu a demence.
Předchozí výzkumy také spojují konzumaci nápojů s umělými sladidly s vyšším rizikem některých typů rakoviny a metabolickými poruchami.
Nebezpečí ve sklence
Konzumace dvou a více sklenic takového nápoje zvyšuje riziko mrtvice o pětadvacet procent a riziko infarktu o třiatřicet procent.
Riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny je u konzumentů těchto nápojů přitom o šestnáct procent vyšší než u osob, které takový nápoj nepijí vůbec.
Studii vědců z Vysoké školy lékařské Alberta Einsteina publikoval prestižní vědecký časopis Stroke.
Cesta k obezitě i bez kalorií
V jiné studii pak vědci z Bostonské univerzity tvrdí, že konzumace limonád s umělými sladidly zvyšuje riziko mrtvice třikrát.
Podle klinických studií konzumace limonád s umělými sladidly souvisí s poškozením cévní stěny a chronickými záněty v oběhové soustavě.
A konkrétně aspartam sice neobsahuje žádnou energii, ale zvyšuje chuť a zpomaluje pocit nasycení, takže lidé, kteří ho přijímají, se přejídají.
Některým sladidlům jsou také přisuzovány karcinogenní účinky.
Zdroj: https://cdnstatic8.com/revolucaoketo.com/wp-content/uploads/2021/01/The-Case-Against-Sugar-Gary-Taubes.pdf, heatlhline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: