Připadá vám, že používaný deodorant či antiperspirant má ve svém působení ještě hodně velké rezervy? Nesázejte jen na produkty z drogerie a ovoňte svůj pot konzumací jablek, rajčat, máty a tymiánu!
Že nepříjemný tělesný zápach způsobují jen vysoké letní teploty, nevhodné oblečení z pochybných materiálů a všudypřítomné toxiny? Tak takhle „jednoduché“ to bohužel není. Jeho strůjcem může být i strava bohatá na červené maso, tučné ryby, brokolici, květák nebo starý dobrý česnek. A to vážně! Nabízí se tedy zásadní otázka. Pokud existují potraviny, které aroma potu zhoršují, jsou i takové, jež mají opačný efekt? No samozřejmě. A podle odborníků vás „ovoní“ právě tyhle!
Jablka se uplatní na více frontách
Je až k nevíře, co všechno plod jabloně obsahuje. Vždyť je zdrojem širokého spektra minerálních látek, a to včetně vápníku, hořčíku, železa, nebo fosforu. Obohatí vás také o cenné enzymy normalizující střevní mikroflóru a dávku fruktózy, jež stabilizuje hladinu cukru v krvi. Nelze opomenout ani vyšší podíl rozpustné vlákniny, co má v popisu práce vylučování škodlivin z organismu a preventivní ochranu před rakovinou. Jsou tímhle přednosti šťavnatých dobrodinců u konce? Ani náhodou. Podle závěrů jisté americké studie má pravidelná konzumace jablek příznivý vliv na osobní pach člověka. Tajemství spočívá právě v jejich unikátním složení!
Rajčata? Parádní deodorant
Jak často se rajčata zakutálejí na váš stůl? Měli byste vědět, že obsahují barvivo lykopen, díky čemuž zvyšují vaši ochranu před kardiovaskulárními chorobami i osteoporózou. Červené poklady ze skleníku ovšem vykazují i přirozené antibakteriální a antiseptické účinkyi, které jsou důležité při redukci počtu bakterií způsobujících nehezké aroma těla.
Bylinky. Těmi vůbec nešetřete
Pokud chcete vůni linoucí se z vašeho podpaží i ostatních zákoutí o něco vylepšit, dobrou volbou jsou aromatické bylinky, jejichž esenciální oleje zápachu zatnou tipec. Obzvláště se doporučuje rozmarýn, šalvěj, oregano, tymián, levandule, koriandr a máta. Ať už si z těchto pomocníků budete louhovat čaj, nebo s nimi ochutíte připravované pokrmy, jejich působení brzy poznáte na vlastní čichové buňky.
Zdroj: eatthis.com, healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: