Jablka jsou ideální probiotika. Ta z ekologického zemědělství, která byla pěstována bez použití pesticidů, totiž obsahují obrovské množství bakterií. Jeden průměrný plod z bio produkce až sto milionů. Devadesát procent všech bakterií je ale na slupce, která má také nejvíce léčivých látek. Jablka z konvenční produkce užívající pesticidy jsou rovněž bohatým zdrojem bakterií, obsahují jich však výrazně méně a chudší druhové zastoupení.
Říká se, že kdo sní jedno jablko denně, nepotřebuje lékaře. V posledních letech se přitom odhaluje, že střevní mikroflóra je jedním z nejvýznamnějších pilířů zdraví. Je tedy zřejmé, že jablka jsou zdravá právě kvůli bakteriální náloži, kterou na sobě nesou. Mikrobiologové ze Štýrského Hradce (Grazu) přitom prokázali, že na bio jablku je takových pro střeva prospěšných bakterií nejvíce.
„Čerstvě natrhaná ekologicky pěstovaná jablka na sobě nesou výrazně více druhů bakterií, mají jich také početně více než konvenčně pěstovaná jablka,“ tvrdí profesorka Gabriele Berg.
Bio jablka jsou také bohatým zdrojem bakterií rodu Lactobacillus, které jsou pro naše zdraví nezbytné.
„Mikrobiom a obsah antioxidantů na čerstvé produkci potravin může být jednoho dne běžnou nutriční informací, můžete si tak přečíst, kolik bakterií, makroživin, vitaminů a minerálů sníte,“ dodává spoluautorka doktorka Birgit Wasserman.
Jablko každý den! Ano!
Že kdo jí jedno jablko denně, ten nepotřebuje doktora? Na tomto známém úsloví vážně něco je. Šťavnaté ovoce je doslova napěchováno celou řadou cenných živin, proto vám jeho pravidelná konzumace prospěje od hlavy až k patě. Jaké zdravotní výhody se skrývají pod slupkou?
Závěry četných vědeckých studií prokázaly, že lidé, kteří jedí dostatečné množství potravin s vysokým obsahem vlákniny (a to jablka bezpochyby jsou), vykazují nižší pravděpodobnost vývoje Parkinsonovy choroby. Toto neurodegenerativní onemocnění přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v mozku, což vede k postupné ztrátě kontroly nad pohyby. Chcete se bránit? Pak víte, na čem si pochutnávat častěji…
Američtí vědci z newyorské Cornellovy univerzity prostřednictvím svého průzkumu zjistili zajímavá fakta. Výzkumníci po prozkoumání obsažených složek jablka tvrdí, že toto ovoce obsahuje kromě vitaminů a minerálů také několik sloučenin s antirakovinovým účinkem. Zázračné sloučeniny prý poskytují prevenci před tímto obávaným onemocněním o celých 30 %, zejména pak před rakovinou jater, tlustého střeva a prsu.
Ženy, které si s chutí dají jedno jablko denně, mají snížené riziko diabetu o 28 %. Tak nějak by se dal citovat závěr britské studie. Odborníci si to vysvětlují velkým množstvím vlákniny, tedy látky potlačující krevní cukry. A jen pro upřesnění – rozpustná vláknina také reguluje hladinu škodlivého cholesterolu. O důvod víc, proč si kulatou šťavnatou sladkost dopřávat pravidelně!
Sledujte nás na sociálních sítích: