K létu bezpochyby patří i dobré jídlo. Ne snad, že bychom v zimě jedli jen to, co nám nechutná, ale v létě jsme hodování celkově více nakloněni. Zapomeňte ale na klasické špekáčky na klacku a vyzkoušejte něco nového.
Plněné hrušky
Kombinace sladkých a slaných chutí zlákají jen málokoho. Co se však týče kombinace hrušek a plísňového sýru, můžete si být jisti, že po překonání první nedůvěry budete velice mile překvapeni.
Postup přípravy je jednoduchý. Hrušku rozkrojte podélně napůl, aby vám vznikly dvě stejné poloviny. V nejširší části plodu, v místě jádřince, lžičkou vyloupněte důlek a ten naplňte plísňovým sýrem. Pro tento účel se skvěle hodí tučnější gorgonzola. Sýrem určitě nešetřete! Poté hrušky vložte do zapékací mísy a pečte, dokud se sýr nerozpustí a hruška nezačne karamelizovat. Ideální přílohou jsou brambory nebo batáty.
Medový sýr
Sýr a med jde dohromady odjakživa a každý správný gurmán to potvrdí. Ozvláštněte si tedy letní saláty lžící medu a vychutnejte si dokonalou souhru chutí.
Med se hodí zejména k čerstvým sýrům a nejvíce si rozumí s těmi kozími. Rajčata nakrájejte na menší kousky, na ně rozdrobte sýr, osolte, opepřete a celou směs pokapejte pořádnou lžící medu. Pro ještě větší zpestření chuti můžete přidat kapku balzamikového octa.
Grilovaný meloun
Grilovaný meloun lze připravovat jak naslano, tak i nasladko. Pro začátek ho vyzkoušejte recept s marinádou.
Tu vyrobíte jednoduchým smícháním kapky oleje, limetkové šťávy, sladkého chilli, špetky pepře a soli. Meloun nakrájejte na silnější plátky a na grilu ho opečte z obou stran, dokud trochu neproschne. Poté jej potřete připravenou směsí a ještě pár minut grilujte. Budete překvapeni, jak dobře to k sobě ladí.
Dýně s parmskou šunkou
Meloun s parmskou šunkou, to je klasika, kterou už ochutnal každý. Už jste ale někdy vyměnili meloun za dýni? Že ne? Nejvyšší čas to vyzkoušet! Některé druhy dýní není třeba před konzumací tepelně upravovat, na pultech našich obchodů jich ale moc nenajdete. Proto nejprve dýni oloupejte, nakrájejte na větší kostky, ty obalte v parmské šunce, napíchněte na špejli a upečte na grilu. Budete se olizovat až za ušima!
Sledujte nás na sociálních sítích: