Lidé se čím dál častěji odvracejí od chemie a přiklánějí se k léčbě pomocí přírodních produktů. Mezi vyhledávané „léky“ se v poslední době řadí i kurkuma. Nejenže má schopnost dokonale dochutit naše pokrmy, má také mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.
Laciné bohatství
S kurkumou se nejčastěji setkáme v podobě žlutooranžového prášku, který dodává našim pokrmům exotickou, jemnou a jemně nahořklou chuť. Kouzlo kurkumy spočívá především v obrovském množství antioxidantů, jejichž největší část zastupuje kurkumin, který si dovede poradit s nejrůznějšími lidskými neduhy.
Kurkumu seženete v každém větším obchodě nebo ve specializovaných prodejnách s kořením či zdravou výživou.
Proti zánětům
Konzumace kurkumy přináší obdobné účinky, jako například ibuprofen. Nejenže tedy mírní bolest, zároveň léčí záněty a pomáhá jim předcházet. A to nejen v případě akutních obtíží, ale i při dlouhodobých, chronických onemocněních, jakými jsou například osteoartróza, onemocnění střev, nebo dokonce lupenka.
Demence a deprese
Kurkumin má také schopnost mírnit projevy stařecké demence či Alzheimerovy choroby. Pomáhá zlepšovat paměť a příznivě ovlivňuje mozkové procesy, které zapříčiňují spouštění depresí či migrén. Kurkumin celkově podporuje správnou funkci mozku, zlepšuje schopnost soustředění a napomáhá regeneraci po mozkových příhodách.
Jak ji užívat?
Kurkumu lze samozřejmě konzumovat v nejrůznějších pokrmech, dle průzkumů lékařů je však vhodné ji, pro posílení účinku, kombinovat zejména s oleji, v jejichž tucích je kurkumin snadno rozpustný, nebo s pepřem, který zabrání vstřebávání kurkuminu v nesprávných částech trávicího traktu. Lze ji také konzumovat v podobě čajů.
Denní dávka
Přestože zní povídání o blahodárných účincích kurkumy jako zázrak, nic se nemá přehánět. Doporučená denní dávka je maximálně jedna čajová lžička na dospělou osobu denně. V případě nadměrného užívání riskujete potíže se žlučníkem či ledvinovými kameny. Kurkumě by se také měly vyhýbat těhotné a kojící matky a také diabetici.
Sledujte nás na sociálních sítích: