Čím syrovější a méně tepelně zpracované potraviny jsou, tím lépe pro zdraví člověka. Vysoce zpracované potravinářské výrobky – uzeniny, hotová jídla, konzervy, cereální lupínky, chipsy z mouček a směsí, cukrovinky a jiné, jsou pro tělo zlo.
Francouzští vědci prokázali, že konzumace takových potravin souvisí s paradoxem sytosti. I když jsou energeticky bohatší – kvůli zpracování se z nich snadno vstřebávají živiny bohaté na energii – lidé se po nich cítí méně nasycení. Signály pro centra v mozku jsou slabší a přicházejí později. Lidé tak snědí takových potravin mnohem více než potravin přirozených – neopracovaných nebo jen slabě pozměněných varem, dušením či pečením.
A pokud člověk sní čtyři porce takových potravin denně, riziko předčasného úmrtí na choroby srdce se zvýší o dvaašedesát procent. A každých deset procent těchto potravin navíc v celkovém denním příjmu zvýší riziko infarktu a mrtvice o dvanáct procent.
„Doporučení pro veřejnost je jasné, jezte méně ultra zpracovaných potravin a více syrových nebo jen málo upravených potravin,“ tvrdí autoři z Pařížské univerzity.
Ňadra v ohrožení
Pravidelná konzumace polotovarů navíc zvyšuje u žen výrazně riziko rakoviny prsu. Jednoduše proto, že tyto potravinářské výrobky obsahují látky způsobující záněty v těle. Zvyšují riziko poškození DNA a tím také riziko onemocnění rakovinou prsu.
Podle Americké společnosti pro klinickou onkologii ženy konzumující nejvíce potravinářských výrobků způsobujících záněty jsou ohroženy rakovinou prsu o devětatřicet procent více než ženy, které jedí zdravě a potravinářským polotovarům a hotovým pokrmům se zcela vyhýbají. Navíc ženy konzumující tyto výrobky onemocní až třikrát častěji agresivní formou rakoviny prsu.
„Konzumace uzenin a masných výrobků, rychlého občerstvení a sladkostí jednou nebo dvakrát do týdne vám zřejmě neublíží. Ale obecná rada pro zdravé stravování je dobrým přístupem k prevenci rakoviny. Jezte ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny denně, ryby, luštěniny a ořechy třikrát až čtyřikrát týdně. Červené maso je jednou nebo dvakrát týdně. A vyhněte se co nejvíce uzeninám, polotovarům a rychlému občerstvení, průmyslovému pečivu z pekáren, sladkostem, slazeným nápojům a tučným výrobkům,“ uvedla profesorka Adela Castello z Institutu zdraví Karla III. ve Španělsku, která se na výzkumu podílela.
Zdroj: researchgate.net
Sledujte nás na sociálních sítích: