Košťálová zelenina patří k nejzdravějším plodinám našich polí a zahrad. Brokolice, kedlubny, květák a zelí obsahují látky, které mají silné protirakovinné účinky. Onkologové z Bostonu teď prokázali, že tyto látky dokážou vypínat klíčové geny, s jejich pomocí se nádor chrání před zničením a udržuje v růstu. Pouhá konzumace této zeleniny – pravidelně několikrát týdně – může být prevencí rakoviny a zpomalit růst nádoru. Nestačí však na to, aby nádor zastavila v růstu zcela.
Podle onkologů z Bostonu totiž účinná látka z košťálové zeleniny dokáže deaktivovat gen WWP1 v nádorové buňce, takže se potlačí růst nádoru a jeho rozvoj.
Souboj genů
„Objevili jsme nového významného hráče, který řídí signální cestu významnou pro rozvoj rakoviny, enzym, který může být utlumen pomocí látky přirozeně se vyskytující v brokolici a dalších košťálových zeleninách,“ tvrdí doktor Pier Paolo Pandolfi z Nemocnice Beth Israel Deaconness v Bostonu.
Zdravý člověk má v buňkách gen PTEN, který potlačuje růst a vývoj nádorových buněk. Jenže tento gen je často utlumen či zcela vypnut. Děje se to třeba tak, že rakovinný gen WWP1 produkuje enzymy, které tlumí aktivitu PTEN. Ale právě látky obsažené v košťálových zeleninách dokážou enzym WWP1 deaktivovat, takže PTEN funguje a nádory přirozeně potlačuje.
Skvělý pomocník v prevenci
Nicméně aby se do krve vstřebal dostatek účinné látky z brokolice a ta se stala účinným lékem proti rakovině, musel by člověk denně sníst 2,5 kila syrové brokolice.
Každopádně pravidelná konzumace košťálové zeleniny může přispět k prevenci rakoviny a také zpomalení rozvoje nádorů, které pak zničí konvenční chemoterapie. Extrakce účinných látek a jejich další úprava vedou k vývoji nových léčiv potlačujících růst nádorových buněk v těle.
Sledujte nás na sociálních sítích: