Seznam potravin, které lidi nemají příliš v oblibě, je dlouhý. Vybrali jsme pro vás ty nejčastěji odmítané, které navzdory nevalné pověsti přinášejí mnoho pozitiv našemu zdraví. Mnohdy lidem nechutnají z prostého důvodu – nevědí, jakým způsobem je upravit.
Celer
Mnoha lidmi tolik nesnášený celer, je pro naše zdraví skutečně bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek. Obsahuje totiž minimální množství kalorií, ale velké množství vitaminů a minerálů. Pokud vám nechutná vařený v polévce, zkuste si z něj vyrobit chutnou pomazánku. Při troše snahy ji nerozeznáte od „krabí“, která se v domácnostech často vyrábí ze surimi tyčinek.
Vnitřnosti
Ačkoli se nejedná o příliš vyhledávanou lahůdku, neměly by vnitřnosti v našich jídelníčcích chybět. Obsahují totiž nezanedbatelné množství železa a vitaminu B12. Obě látky jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek a starají o správnou funkci nervového systému. Pokud vám nechutnají například v omáčkách, zkuste si vyrobit domácí játrovou paštiku.
Luštěniny
Luštěniny jsou důležitým zdrojem bílkovin, obsahují množství vlákniny a mají i málo tuků. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a zmírňují příznaky stresu. Lidé je často neradi konzumují z důvodů nadýmavých účinků. Pokud se ale předem namočí na pár hodin do vody, plynatost nehrozí.
Kopr
Kopr většina lidí nesnáší už z dob návštěv školní jídelny. Přitom jde o jednu z nejzdravějších potravin, jakou můžeme v naší kuchyni použít. Kopr má schopnost pročišťovat krev, obsahuje vitamin C, B, karoten, železo, vápník, draslík, ale také vzácné silice, které dokážou potlačit kašel.
Špenát
Špenát je často odmítanou potravinou zejména u menších dětí. Je však zdrojem vápníku, a ačkoli se proslýchá, že při výpočtech obsahu železa se vědci upsali v desetinné čárce, skutečně ho obsahuje nemalé množství. Má také schopnost zpomalovat stárnutí pokožky a to už je pádný důvod, proč ho pravidelně jíst.
Houby
Houby kromě množství prospěšných vitaminů obsahují také beta-glukany, které mají velký vliv na náš imunitní systém. Jsou také vhodným doplňkem jídelníčků redukčních diet, protože neobsahují tuky. Přesto jsou na našich talířích často odmítanou potravinou.
Mák
Mák je v naší kuchyni velice neoblíbený. Přitom je jedním z největších zdrojů antioxidantů, skvěle působí na zdraví našich jater, přispívá k tvorbě červených krvinek a obnovuje svalovou tkáň. Podobně jako špenát má i mák schopnost potlačit stárnutí kůže a zpomalit tvorbu vrásek. Také nás chrání proti infarktu a mrtvici a posiluje naše kosti.
Sledujte nás na sociálních sítích: