Osoby, které konzumují slazené perlivé limonády, jsou více ohroženy rozvojem rakoviny tlustého střeva. A bohužel, pokud u nich nádor skutečně vznikne, kola a jiné limonády růst nádoru a jeho metastazování výrazně urychlí. U osob, které mají nádor střev a pijí i jednu plechovku koly či jiné perlivé limonády denně, roste nádor více než dvakrát rychleji, je agresivnější a rychleji se šíří tělem.
A může za to právě roztok glukózy a fruktózy, která se s nápojem rychle dostává do střev a tam živí nádorové buňky a akceleruje jejich rozvoj a šíření tělem.
Výsledky studie vědců z Cornell University v New Yorku vysvětlují to, proč je u osob konzumujících perlivé slazené nápoje rakovina agresivnější a rychleji se rozšíří do těla.
„Nádor přímo konzumoval jednoduché cukry a více než dvojnásobně se tím zrychlil jeho růst,“ tvrdí autor experimentální studie doktor Lewis Cantley z Cornell University v New Yorku.
Pozor na nebezpečnou pneumatiku
Pravidelný příjem limonád ovšem ohrožuje zdraví na mnoha dalších úrovních. Vědci z Harvardovy univerzity potvrdili další ze zhoubných účinků konzumace těchto nápojů. Už jediná sklenice limonády vypitá denně zvýší obsah viscerálního tuku kolem orgánů v břišní dutině o třicet procent. Tento tuk je přitom velmi nebezpečný pro zdraví a zkracuje život.
Čím větší zásoby tuku člověk v břiše a kolem pasu má, tím více je ohrožen chorobami srdce a cév, diabetem a dalšími nemocemi, které výrazně zkracují život a narušují jeho kvalitu. Jednou z příčin tohoto typu obezity je právě strava. A opakovaně se prokazuje, že k problému přispívá i pití slazených perlivých limonád.
„Neustále přibývá pádných důkazů, že cukr a obezita nezpůsobují jen rakovinu, ale celé spektrum zdravotních problémů. Máme důkazy, že konzumace slazených limonád souvisí se vznikem chorob oběhové soustavy a diabetem typu dvě. Lidé, kteří pijí slazené perlivé nápoje denně, přiberou asi litr viscerálního tuku za šest let,“ tvrdí doktorka Caroline Fox z Harvardovy univerzity.
Sledujte nás na sociálních sítích: