Střídmá konzumace vína je považována za zdraví prospěšnou. Platí to prý ale jen částečně. Tedy jen od určitého věku. A rozhodně nestačí být plnoletý a vývojově zcela dospělý. Alkohol totiž poškozuje zdraví a zvyšuje riziko rakoviny, jeho negativní účinky převažují nad blahodárnými až zhruba do padesáti let věku. Jakmile tělo začne stárnout, začnou pozitivní účinky na zdraví srdce a cév převažovat nad ostatními riziky. A střídmé popíjení vína může řadě seniorů zachránit a prodloužit život.
Ale střídmé popíjení je ve vyšším věku také dobrou prevencí demence, diabetu či osteoporózy. Podstatná je však právě střídmá konzumace, protože nadměrná naopak riziko všech zmíněných onemocnění zvyšuje.
Podle vědců z Bostonu alkohol každý rok zachrání řadu životů, ale osmdesát procent připadá na osoby starší pětašedesáti let. Čtyřicet procent úmrtí souvisejících s konzumací alkoholu připadá právě na věkovou skupinu dvacet až padesát let.
Alkohol může tedy léčit, ale čím později s ním člověk začne, tím lépe pro jeho celkové zdraví a kondici. V mládí se totiž velmi výrazně projevují jeho zhoubné účinky a velmi málo jeho blahodárné. Až v pokročilém věku se rovnice obrátí.
Poklad pro zuby?
Na červené víno je v současnosti zaměřeno tolik výzkumů, že se zdá, že tento nápoj snad dokáže všechno. Ovšem málokdo by předpokládal, že se víno může podílet také na zdraví naší ústní dutiny!
Pokusy vědců ze španělského Národního výzkumného úřadu ovšem mají přesvědčivé výsledky, že červené víno dokáže potlačit rozvoj bakterií a tlumí vznik biofilmu, který se na zubech vytváří a který se snažíme odstraňovat kartáčkem a zubní pastou. Dát si tak sklenici červeného vína po jídle může být rozumným příspěvkem k prevenci zubního kazu.
Maria Victoria Moreno-Arribaso tvrdí, že červené víno výrazně potlačuje rozvoj bakterií způsobujících kazy. Její tým testoval účinky různých tekutin na životnost a rozvoj biofilmu tvořeného bakteriemi. Vrstvy kolonií těchto mikroorganismů ponořili španělští mikrobiologové na několik minut do různých tekutin a sledovali, co se bude dít. Červené víno s alkoholem i bez alkoholu a červené víno obohacené výtažkem ze semínek byly nejúčinnější. Potlačovaly a hubily bakterie.
Sledujte nás na sociálních sítích: