Také si s oblibou dáváte hustý nápoj z ovoce, zejména pro pocit, že děláte něco dobrého pro své zdraví? Jenže časté pití ovocných smoothie nemusí být vždy jen přínosné.
Kalorická bomba
Ačkoli máte dojem, že rozmixovat pět druhů ovoce, mnohdy několikrát za den, musí být přeci skvělým zdrojem vitamínů, nezapomínejte, že ovoce je také plné cukru. Jistě je to lepší, než tři tabulky čokolády, ale zejména v kombinaci s různými semínky či oleji můžete ze zdánlivě zdravého nápoje vytvořit velmi kalorický pokrm. Pokud tedy máte potřebu pít jej několikrát denně, vybírejte takové druhy ovoce, které neobsahují tolik cukru, jako například rybíz, maliny nebo jahody.
Zapomínáte na zeleninu
Častou chybou je příprava smoothie pouze z ovoce, jenže aby bylo opravdu dobrým zdrojem vitaminů a vlákniny, je třeba jej míchat i se zeleninou, a to dokonce tak, aby její podíl v nápoji převyšoval ten ovocný. Správný základ takového nápoje by měl obsahovat tři díly zeleniny a jeden díl ovoce. Ideální zeleninou pro tento koktejl je například špenát nebo salátová okurka, která má vysoký podíl vody a v kombinaci s ovocem ji v koktejlu ani neucítíte.
Náhrada, nikoli doplněk
Spoustu lidí bere smoothie jako doplněk běžné stravy, ale musíme si uvědomit, že tyto ovocné koktejly jsou spíše jídlo, než pití. Pokud si tedy rádi dopřáváte nápoje s obsahem ovoce, doplněné například avokádem nebo oříškovou pastou, měl by takový nápoj nahrazovat jedno z denních jídel. Ideálně snídani nebo večeři. Pokud si smoothie dopřáváte jako poobědovou svačinku a večerní mls k televizi, může vás za nějaký čas ručička na váze nemile překvapit.
Z obchodu spíše ne
Pokud si připravujete koktejl doma, je to jistě mnohem lepší volba, než si jej koupit v obchodě v lahvičkách. Kromě toho, že jsou často příšerně předražené, obsahují mnohdy látky, které bychom v tom domácím rozhodně nenašli. Často jsou také nastavovány ovocnými džusy, které se mezi nízkokalorickou nebo dietní stravu rozhodně zařadit nemohou, alespoň většinou. Často také obsahují chemické látky, které udržují nápoj „čerstvý“ po delší dobu a zamezují kvašení.
Sledujte nás na sociálních sítích: