Vánoční svátky by měly být svátky klidu a rodinné pohody. Pro mnohé Čechy se ale proměňují v období stresu a přejídání spojeného s trávicími potížemi, které vznikají ze špatné životosprávy, kořeněné a tučné stravy, nadměrného pití alkoholu i kouření. Ovšem Vánoce nemusejí nijak negativně ovlivnit naši hmotnost ani zdraví. A to dokonce ani v případech, kdy si dopřejeme tradiční jídla, jako je kapr či bramborový salát.
„Během vánočních svátků se lidé určitě nemusejí vzdávat tradičních jídel. Vhodné je ale vybrat si pro jejich přípravu zdravější suroviny i technologické postupy. Kapra můžeme vařit, dusit, péct nebo zapékat, majonézu v bramborovém salátu lze nahradit jogurtem či trochou kvalitního oleje a místo destilátu si můžeme o svátcích připít třeba vinným střikem. Na trávení jsou navíc skvělé čerstvé bylinky,“ radí vedoucí nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice Olga Plačková s tím, že důležité je zařazovat do stravy také dostatek ovoce a zeleniny i vhodných tekutin.
Jedno malé pivo po obědě je přitom podle nutriční terapeutky na zažívání vhodnější, než třeba nealkoholický přeslazený nápoj.
Všeho s mírou
Velmi důležitá je pak ve stravě také pravidelnost a umírněnost.
„Ideální je stravu rozložit do čtyř až pěti dávek jídla denně a poslední jídlo jíst minimálně dvě hodiny před ulehnutím ke spánku. Pokud dodržujeme pravidelnost a střídmé porce, pak nevadí ani řízek z kapra nebo to, že si dopřejeme pár kousků cukroví,“ prozrazuje Olga Plačková s tím, že v takovém případě by se ale vánoční hodování mělo omezit pouze na den či dva, nikoli celý týden, či dokonce více.
Vstaňte z gauče
V neposlední řadě pak hraje významnou roli i pohyb, kterým lze efektivně vyvážit přebytečný přísun kalorií z jídla, nebo alespoň eliminovat jeho dopady.
„Pokud si lidé o Vánocích chtějí v jídle dopřát, pak by určitě neměli zapomínat na pohyb. Ten pomůže jednak eliminovat ukládání kil, umožní lidem lépe si pak vychutnat další dobroty, a navíc přispěje i k tvorbě endorfinů, které celkově pozitivně ovlivní pocit ze svátků. Ideální je vyrazit na rodinnou vycházku do přírody,“ radí odbornice na výživu.
Naopak nezdravá strava, přejídání, stres a pasivní trávení volného času mohou vést nejen k přibývání na váze, ale také žlučníkovým kolikám, zánětům slinivky břišní, žaludečním problémům či dekompenzaci cukrovky.
Sledujte nás na sociálních sítích: