Vánoce jsou v dnešní době především svátky obžerství. Na stolech ale můžou být také zdravé potraviny, po kterých je možné sáhnout jako alternativě tučných a sladkých zabijáků. Těmi nejzdravějšími jsou pak ořechy a mezi nimi lískové. Podle vědců z Oregonu jsou to přírodní multivitaminy a malá hrst lískových ořechů denně výrazně sníží riziko rozvoje demence.
Lískové ořechy jsou totiž bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, hořčíku a vitaminu E. Vědci z Oregon State University prokázali, že lidé konzumující pravidelně lískové ořechy mají nejen lepší hladinu glukózy a tuků v krvi, jsou méně ohroženi chorobami srdce a cév či diabetem typu 2, ale také se u nich ve vyšším věku vzácněji rozvíjí Alzheimerova choroba.
„Lidé neradi užívají multivitaminy v tabletách, ale lískové oříšky představují multivitaminy v přírodní formě,“ tvrdí profesorka Maret Traber z Oregon State University.
Zázrak nejen pro Popelky
Nejen na srdce, cévy a mozek mají podle vědců lískové oříšky pozitivní vliv. Co také dokážou?
Pokud pečujete o svůj zevnějšek, pravděpodobně investujete „majlant“ do omlazovacích zlepšováků, které slibují vzhled dvacítky. Jenže co když to jde i jinak – a podstatně levněji? Nemusí to být jen vaše zbožné přání, ale chutná realita. Plody lísky obecné jsou totiž napěchovány antioxidanty a vitaminem E. Tyto složky prokazatelně zpomalují biologický proces stárnutí, přičemž stimulují tvorbu kolagenu a podporují regeneraci kožních buněk. Jako nepřátelé vrásek jsou tedy ořechy doslova k nezaplacení. Tak si je dopřávejte pravidelně, vaše pokožka to ve všech směrech ocení!
Je známo, že ořechy jsou bohatým zdrojem široké škály minerálů, včetně manganu, draslíku, zinku, hořčíku, mědi, vápníku, selenu a železa. Právě proto jsou považovány za skvělou kostní výživu, tudíž předchází vzniku osteoporózy. Tedy alespoň takové mínění zastávají odborníci, kteří na lískové poklady nedají dopustit. Vezmete si jejich názor k srdci?
Sledujte nás na sociálních sítích: