Jezte malé porce a raději vícekrát denně. Radí odborníci na obezitu, protože tato metoda má v člověku udržovat neustálý pocit nasycení, takže nedochází k pozdněvečerním útokům na lednici. Vícero malými porcemi prý tělo přijme méně celkové energie za den. Jenže podle odborníků z Anglie to není metoda úplně ideální z hlediska prevence diabetu typu 2, stárnutí a dalších potíží. Protože neustálé chřoupání malých svačinek v těle vyvolává chronický zánět.
Podle Jenny Maccionchi z University of Sussex je vícenásobná konzumace jídla během dne velkou novinkou v rámci evoluce. Vlastně jen v tisícinách procent celé vývojové dráhy člověka – poslední dvě staletí. V pravěku, starověku a zřejmě i středověku většina lidí neznala snídani a většina denního příjmu zahrnovala jedno či maximálně dvě jídla. Kvůli technologické revoluci a potřebě pravidelné pracovní doby a vyšší výkonosti práce začali lidé jíst pravidelně v menších porcích, aby mělo tělo konstantní přísun energie. Jenže ne vše v těle probíhá v takovém režimu ideálně.
Neustálé zobání
„Většina z nás průběžně během dne něco zobe, místo aby jedla v přesně určených časech, což znamená, že se neustále krmíme šestnáct hodin v kuse,“ tvrdí Maccionchi s tím, že tělo prodělává dva stavy – hlad a nasycení.
Metabolicky aktivní je v čase nasycení, kdy je také velmi aktivní imunitní systém závislý na střevech. A právě obranyschopnost zahajuje zánětlivou reakci při přenosu živin ze střev do krve. Zánětlivá reakce je normální obranou těla před infekcí (škodlivými střevními bakteriemi) a zraněním při působení stresorů. Vstřebávání živin je pak fyziologickým stresem, na který imunita reaguje zvýšením aktivity bílých krvinek a produkcí zánětlivých látek. Výsledkem neustálého zobání je tedy nonstop zánětlivá reakce v těle.
„Konstantní konzumace může vyústit v chronický zánět a přispět k rozvoji diabetu typu 2,“ tvrdí autorka v článku pro deník The Sun.
Kobliha versus jablko
Přitom je také podstatné, jaké živiny člověk konzumuje. Pokud je to strava pestrá na zeleninu, bylinky, koření a ořechy, pak se při vstřebávání do krve dostává také mnoho antioxidantů, které zánětlivou reakci výrazně ztlumí. Když člověk ale spořádá nasycené tuky a jednoduché cukry, zánět naopak podpoří.
Je tedy obrovský rozdíl, jestli člověk pozře koblihu, nebo jablko. A to nejen v obsahu vázané energie, ale také v celkové výživové hodnotě.
Snížení míry zánětů v těle a fyziologického stresu trávení je nezbytné nejen pro prevenci onemocnění srdce a cév či diabetu, ale také pro zpomalení stárnutí.
Sledujte nás na sociálních sítích: