Ačkoli lidé trvale abstinující jsou v průměru ohroženi chorobami srdce a cév více než střídmí konzumenti alkoholu, odpůrci lihu se v průměru dožívají vyššího věku. Podle rozsáhlé vědecké revize o vlivu konzumace alkoholu na zdraví, kterou publikoval nejprestižnější lékařský časopis Lancet, totiž lidé konzumující alkohol střídmě umírají předčasně o dvacet procent častěji než abstinenti. A to proto, že jakékoli množství alkoholu zvyšuje riziko rakoviny.
Samozřejmě při střídmé konzumaci je toto riziko malé, ale s rostoucí mírou konzumace výrazně roste.
Pozor na každodenní konzumaci
Podle autorů ze státu Washington by se lidé měli alkoholu co nejvíce vyhýbat, pokud nejsou vyloženě ohroženi chorobami srdce a cév. A platí také, že alkohol škodí méně ve stáří, kdy se nejvíce projevuje jeho ochranný účinek na srdce a cévy.
„Teď už víme, že i ta nejstřídmější konzumace alkoholu souvisí se zvýšeným rizikem předčasného úmrtí. Konzumace jednoho či dvou drinků čtyřikrát týdně má ochranný účinek před chorobami oběhové soustavy, ale při každodenní konzumaci se ochranné účinky vytrácejí a převažují negativní,“ tvrdí doktorka Sarah Hartz z University of Washington.
Víno versus limonáda
Lidé konzumující alkohol střídmě nemají důvod žít ve strachu z účinků etanolu. Riziko rakoviny je slabé stejně jako riziko předčasného úmrtí. Rozhodně slabší než riziko související třeba s nedostatkem pohybu, nezdravým stravováním, nadměrným stresem či nekvalitním spánkem a narušováním biorytmů. Nicméně ve srovnání s abstinenty jsou i střídmí konzumenti ohroženi více.
Stále však také platí, že jedna sklenka vína denně škodí zdraví mnohem méně než jedna sklenka slazené perlivé limonády. Riziko onemocnění oběhové soustavy i riziko předčasného úmrtí je v druhém případě vyšší.
Sledujte nás na sociálních sítích: