Extra hořká čokoláda s podílem kakaa sedmdesát procent a výš už není jen laskomina, je to superpotravina chránící srdce a cévy před chorobami. Pokud si člověk dopřeje tři tabulky za měsíc, chrání se před selháním srdce a dalšími chorobami. Tohle množství dodá totiž tělu tolik antioxidantů, že se výrazně sníží riziko rozvoje chorob oběhové soustavy.
Podle kardiologů z New Yorku střídmá konzumace extra hořké čokolády vede ke snížení rizika selhání srdce o třiadvacet procent – ve srovnání s těmi, kdo čokoládu nejedí vůbec.
Ale nic se nesmí přehánět. Čokoholici, kteří jedí nejvíce této pochoutky, jsou naopak ohroženi o sedmnáct procent více. A platí také, že žádný pozitivní účinek na zdraví srdce a cév nemají čokoláda bílá, mléčná a s obsahem kakaa do sedmdesáti procent. A to proto, že jsou plné nasycených tuků a cukrů, které oběhové soustavě škodí.
„Věříme, že je čokoláda významným zdrojem flavonoidů, které souvisejí se snížením míry zánětů v těle a zvýšením hladiny zdravého cholesterolu v krvi,“ tvrdí doktor Chayakrit Krittanawong z New Yorku.
Pro zdraví i pohodu
Tím ovšem výčet přínosů kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa zdaleka nekončí. Antioxidanty chrání vaše buňky před útokem volných radikálů, což jsou nestabilní molekuly kyslíku zodpovědné za rychlejší stárnutí i různá onemocnění včetně rakoviny a Alzheimerovy choroby. Nic moc vyhlídka, viďte? Naštěstí kakao, ze kterého je čokoláda tvořená, obsahuje jednu z nejvyšších koncentrací antioxidantů ze všech potravin na světě.
Navíc může sladká pochoutka působit jako psychologický doping. Už po pár soustech se do mozku vyplavují endorfiny, tedy hormony štěstí. K úsměvu vám pomohou i obsažené mastné kyseliny, jmenovitě palmová a stearová, které stimulují nervovou aktivitu v oblastech mozku spojených s radostí a dobrou náladou. Takže ano, sice hřešíte a riskujete kilo navíc, ale zase budete mnohem šťastnější a spokojenější!
Sledujte nás na sociálních sítích: