Britský celostní lékař doktor Rangan Chatterjee známý také jako medicínská hvězda televize BBC tvrdí, že volbou číslo jedna mezi všemi zeleninami je brokolice. Měli by ji jíst i lidé, kteří se jinak zelenině vyhýbají. A to především proto, že působí blahodárně na střeva a posiluje imunitní systém. V dnešní stresující době oslabující střevní mikroflóru a tím i imunitu, je to ideální druh zeleniny.
Podle výzkumů totiž sedmdesát procent imunitního systému stojí právě na střevech a jeho mikroflóře. Stabilita složení střevních bakterií a zdraví střev se odráží přímo v síle obranyschopnosti. Právě brokolice posiluje střeva, zlepšuje skladbu mikroflóry a díky řadě antioxidantů zmírňuje negativní účinky stresu.
„Skladba střevních bakterií se odráží v naší hmotnosti či třeba v bolesti kloubů. Jako vědci si uvědomujeme stále více, jak důležitá je střevní mikroflóra. Spousta aspektů moderního života může poškodit naše střeva. To je jedním z důvodů, proč si myslím, že tu existuje epidemie chronických onemocnění, jako jsou alergie a potravinové nesnášenlivosti,“ uvedl doktor Chatterjee v rozhovoru pro deník The Mail.
Brokolice je ideální zeleninou, protože je to probiotikum, díky vysokému obsahu vlákniny působí blahodárně na střevní bakterie a usnadňuje vyměšování. Je plná antioxidantu sulforafanu, který má prokazatelně také protirakovinné účinky. Brokolice nejen zlepšuje skladbu střevní mikroflóry, ale přímo omezuje záněty ve střevech i jinde v těle. Posiluje tím imunitní systém a chrání tělo před účinky volných radikálů.
Nejen na talíř
Všichni víme, jak moc je brokolice prospěšná pro lidský organismus. Jenže pozor, tenhle
„zelenáč“ se doporučuje nejen do žaludku, ale i na pokožku! Už jste slyšeli o brokolicovém oleji? Je čas se s ním blíže seznámit. Co je vlastně zač?
Tento olej se vyrábí lisováním brokolicových výhonků. Celý proces se odehrává za studena, aby nedošlo k porušení obsažených mastných kyselin a vitaminů. Jelikož je přímo nabitý antioxidanty, zabraňuje stárnutí pokožky i vzniku nechtěných vrásek. Další předností je, že není tolik mastný a velmi rychle se vstřebává. Má zelenožlutou barvu a voní stejně jako známá košťálová zelenina.
Pravidelné používání zeleného oleje na obličej má neuvěřitelné výsledky. Díky esenciálním mastným kyselinám je pokožka hydratovaná, aniž by vypadala, nebo se cítila mastná a lesklá. Olej vytvoří neviditelnou ochrannou vrstvu, která zachytí a udrží vlhkost, takže o celodenní vláhu máte postaráno.
V lahvičce oleje naleznete i vitamin A ve formě retinolu, což je přírodní exfoliátor. A ten se hodí vždycky! Jeho náplň práce? Odstranění odumřelých buněk, rychlá obnova a oprava těch poškozených, celková regenerace pokožky. Znáte snad lepší způsob, jak efektivně maskovat stáří?
Sledujte nás na sociálních sítích: