Vědci z Harvardovy univerzity tvrdí, že strava bohatá na rostlinné tuky s absencí živočišných prodlužuje život. Jedinci, kteří omezí přísun živočišných tuků na minimum a nahradí je oleji z ořechů, oliv či lnu a jiných semínek sníží u sebe riziko předčasného úmrtí o čtvrtinu.
„Rostlinné tuky, které jsou v avokádu či olivovém oleji, výrazně snižují riziko předčasného úmrtí člověka,“ tvrdí autoři z Harvardovy univerzity.
Mononenasycené mastné kyseliny jsou pro lidské zdraví a dlouhověkost výhodnější než nasycené živočišné tuky. Vyplývá to z dvaadvacetiletého sledování stovky tisíc osob z celého světa.
Mezi nejzdravější zdroj rostlinných tuků patří avokádo, olivy, vlašské ořechy, len, mák, sezam, arašídy nebo třeba mandle.
Jak prospívají?
Rostlinné oleje v semenech jsou podle vědců z Harvardovy univerzity zdraví prospěšné, a pokud jich člověk denně nezkonzumuje obrovské množství, tělu prospívají. Snižují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a zvyšují naopak hladinu toho zdravého.
Lněné semínko kupříkladu obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které snižují počet zánětů v těle a zlepšují činnost srdce a mozku.
Vlašské ořechy a mandle poskytují tělu krom zdravých nenasycených mastných kyselin také bílkoviny, minerály a stopové prvky. Jsou bohaté na hořčík a vitamin E, který funguje jako antioxidant.
Dalším skvělým zdrojem nenasycených tuků je avokádo, které je navíc nasyceno ohromným množstvím pro tělo nezbytných živin včetně vitaminů, minerálů a bílkovin.
Sledujte nás na sociálních sítích: