Oslazený čaj či káva pomáhají starým lidem k lepší náladě

Lidé na Západě konzumují cukru ve svém jídelníčku příliš mnoho. Negativní účinky nadměrného příjmu jednoduchých sacharidů na zdraví byly dokumentovány v bezpočtu výzkumů. Ale vědci z Warwicku tvrdí, že lidé starší pětašedesáti let by se neměli cukru vzdávat zcela. Můžou si medem či cukrem osladit kupříkladu čaj nebo kávu – stačí malá lžička – a jejich mozek pak funguje výkonněji. Sladký nápoj jim navíc zlepší náladu.

„Mozek starších osob pracuje tvrději, když vypijí malé množství cukru. Starší lidé mají po lžičce cukru s nápojem lepší náladu a také paměť,“ tvrdí autoři z Warwicku.

Palivo pro mozek

Mozek totiž používá glukózu jak palivo. Když hladina cukru v krvi poklesne, mozek omezí některé zbytné funkce, protože nemá dost energie. U starších osob tak nemusí být na škodu, když si občas dopřejí slazenou kávu či čaj, protože se tím výkon mozku zvýší.

U osob mladších není účinek konzumace tak silný, protože jejich mozek má centra paměti a myšlení neopotřebovaná. Subjektivně tak rozdíl příliš nepoznají a vědci z Warwicku tvrdí, že jim nezvedne ani náladu.

U starších osob totiž ke zlepšení nálady dochází právě kvůli tomu, že pociťují změnu ve schopnosti myšlení a funkčnosti paměti.

„Naše výsledky nám umožňují o něco lépe pochopit, co motivuje starší osoby k většímu snažení, a pomáhají nám nalézt způsob, jak zvýšit jejich ochotu usilovněji pracovat na svém myšlení a paměti či náročných úkolech, které jim přijdou jako nezvladatelné,“ uvedla doktorka Friederike Schlaghecken z University of Warwick.

Lahodná prevence

I další studie zabývající se účinky konzumace kávy přichází s pozitivním vzkazem pro ty, kteří tento nápoj milují. Tři šálky kávy denně totiž sníží riziko onemocnění chorobami oběhové soustavy o patnáct procent. A o sedmnáct dokonce riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny. Antioxidanty obsažené v kávě snižují také riziko demence, poškození jater, diabetu a některých typů rakoviny.

„Tento nápoj je spíš prevencí chorob, než že by nějaké poškození sám způsoboval, tvrdí to jedna z nejobsáhlejších studií, která kdy byla probádána,“ cituje deník The Mail.

Podle vědců z University of Southampton se lidé nemusejí vůbec bát tří až čtyř šálků kávy denně, což je doporučení, o němž se píše už několik posledních let.

„Káva se ve velkém konzumuje na celém světě a může mít pozitivní zdravotní účinky, zvláště při léčbě chronického selhání jater. Konzumace kávy se obecně jeví jako bezpečná v rámci běžné míry konzumace, data výzkumů naznačují, že nejvíce snižují riziko řady chorob tři až čtyři šálky kávy denně, a toto množství spíš prospívá než škodí,“ tvrdí autoři ze Southamptonu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta s brokolicí

30min
(26 hlasů)

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)
Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
200 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat