Uzeniny a tepelně opracované červené maso s dusitanem sodným by lidé měli konzumovat jen výjimečně. Nejenže tyto potraviny poškozují metabolismus, oběhovou soustavu a zvyšují riziko rakoviny, ale také působí nepříznivě na psychiku. Vědci z Marylandu tvrdí, že zvýšená konzumace těchto pokrmů souvisí s vyšším rizikem psychických onemocnění a především manických epizod.
Psychická porucha zvaná mánie je charakterizována dráždivou náladou, hyperaktivitou, nadměrnou euforií, nespavostí, častým střídáním emočních stavů a negativním chováním – nadměrným utrácením, promiskuitou či jiným riskováním. Podle psychiatrů z John Hopkins University se zvyšuje riziko manických epizod se zvýšenou konzumací uzenin a červeného masa.
„Sledovali jsme celou řadu různých druhů potravin a tepelně opracované a především uzené červené maso vynikalo nad ostatní. V příštím výzkumu bychom rádi pracovali na tom, jak lze stravou snížit riziko výskytu manických epizod, kterými trpí především lidé s bipolární afektivní poruchou a náchylní k mánii,“ uvedl profesor Robert Yolken z Johns Hopkins University.
Manické stavy u člověka vznikají jak na základě genetických vlivů, tak působením okolních vlivů včetně stravy.
„Naše výsledky naznačují, že uzeniny s dusitanem sodným by mohli být jedním ze silných vlivů prostředí podporujících vznik mánie,“ tvrdí doktorka Kellie Tamashir z Baltimore.
Studii publikoval odborný časopis Molecular Psychiatry.
Když jde o prsa
Nedávno byla zveřejněna také studie týkající se vlivu konzumace uzenin a polotovarů na riziko onemocnění rakovinou prsu. Podle Americké společnosti pro klinickou onkologii jsou ženy konzumující často průmyslově zpracovaných potravinových výrobků způsobujících záněty ohroženy rakovinou prsu o devětatřicet procent více než ženy, které jedí zdravě a polotovarům a hotovým pokrmům se zcela vyhýbají.
Navíc ženy konzumující tyto výrobky onemocní až třikrát častěji agresivní formou rakoviny prsu.
„Konzumace uzenin a masných výrobků, rychlého občerstvení a sladkostí jednou nebo dvakrát do týdne vám zřejmě neublíží. Ale obecná rada pro zdravé stravování je dobrým přístupem k prevenci rakoviny. Jezte ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny denně, ryby, luštěniny a ořechy třikrát až čtyřikrát týdně. Červené maso je jednou nebo dvakrát týdně. A vyhněte se co nejvíce uzeninám, polotovarům a rychlému občerstvení, průmyslovému pečivu z pekáren, sladkostem, slazeným nápojům a tučným výrobkům,“ uvedla profesorka Adela Castello z Institutu zdraví Karla III. ve Španělsku, která se na výzkumu podílela.
Sledujte nás na sociálních sítích: