Osoby konzumující velké množství syrové zeleniny a čerstvého ovoce jen vzácně onemocní astmatem. Tyto potraviny, které by měly tvořit většinu jídelníčku člověka, ačkoli je tomu tak jen u zlomku populace, totiž obsahují cenné látky, které v těle působí krom jiného také jako prevence astmatu. Podle francouzských vědců ovoce a zelenina snižují riziko tohoto onemocnění o více než třetinu.
Krom toho u osob, které už astma mají, může strava založená na bohatém přísunu ovoce a zeleniny zmírnit symptomy onemocnění.
Naopak riziko rozvoje astmatu výrazně zvyšuje konzumace červeného masa, velmi slaných pokrmů a také cukrů.
„Naše studie velmi silně vybízí k propagaci zdravého stravování jako prevence symptomů astmatu a zmírňování projevů onemocnění. Zdravá strava znamená především vysoký příjem zeleniny, ovoce a vlákniny. Antioxidanty a protizánětlivé látky v nich obsažené jsou základními součástmi zdravé stravy, která potenciálně snižuje symptomy,“ tvrdí doktor Roland Andrianasolo z Pařížské univerzity.
Co přesně pomáhá
Ve studiích se jako velmi účinný v boji proti astmatu ukázal být karoten. Tato sloučenina dodává ovoci a zelenině oranžovou nebo červenou barvu a může pomoci snížit záchvaty astmatu. Karotenoidy jsou základem vitaminu A, který se podílí na udržování zdravých sliznic, které procházejí vzduchovými průchody. Takže zvyšte příjem látek, jako jsou sladké brambory, mrkev, listová zelenina a bobule.
Chybět by v jídelníčku astmatika neměly ani potraviny s obsahem kyseliny listové (vitamin B9). Ta reguluje alergické reakce a záněty. Přispívá také ke zmírnění sípání a reguluje zánětlivé procesy. Mezi potraviny s vysokým obsahem kyseliny listované přitom patří zelená listová zelenina, fazole a ořechy.
Vhodný je i příjem vitaminů E a C. Céčko je silný antioxidant, který pomáhá detoxikovat tělo, což je důvod, proč některé výzkumy naznačují, že konzumace vitaminu C snižuje sípání a zánět. Céčko se vyskytuje převážně v citrusových plodech. A jak je to s vitaminem E? Jedná se o další silný antioxidant nalezený v oříšcích, semenech a zdravých rostlinných olejích.
K tomu všemu přidejte i hořčík, jehož nízká hladina je taktéž spojována se zvýšeným rizikem vzniku astmatu. Ke svačině si dopřávejte oříšky, semena, fazole nebo kakao. Oříšky vám moc nejedou? Zahrňte do své stravy česnek, cibuli a hořčičné semeno.
Sledujte nás na sociálních sítích: