Pomeranče snižují riziko rozvoje makulární degradace. To je vážné onemocnění, při němž je poškozena sítnice v místě nejostřejšího vidění, tzv. žlutá skvrna. Konzumací jednoho kusu pomeranče člověk zásobí své tělo tolika mocnými antioxidanty a barvivy, že je chráněn před rozvojem tohoto onemocnění. A do vysokého věku tak může ostře vidět.
Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitaminů C, A a E, dále barviv a flavonových látek, všechny tyto dohromady fungují jako mocné antioxidanty.
„Naše data dokazují, že flavonoidy obsažené v pomerančích pomáhají chránit před tímto onemocněním. Flavonoidy jsou mocné antioxidanty, které najdete téměř ve všem ovoci a zelenině, mají významné protizánětlivé účinky pro imunitní systém,“ uvedl profesor Bamini Gopinath z University of Sydney.
Jeho tým prokázal, že jako prevence poškození žluté skvrny v sítnici fungují jen pomeranče, ačkoli zdrojem flavonoidů je spousta zeleniny a ovoce, především jablka.
„Náš výzkum byl odlišný, protože jsme se zaměřili na vztah mezi flavonoidy a makulární degradací. Flavonoidy jsou mocné antioxidanty nacházející se téměř v každém ovoci a zelenině, mají velmi důležité protizánětlivé účinky a posilují imunitní systém,“ dodala profesorka Gopinath.
Mrkev a spol.
Také vám od dětství opakovali, že máte jíst hodně mrkve, abyste měli zdravé oči? Pak vězte, že tato zelenina v tom rozhodně není sama. Po čem kromě ní a již zmíněného pomeranče sáhnout, toužíte-li svým očím dopřát všechny živiny, jež potřebují? Není žádným tajemstvím, že rajčata patří na seznam zdravých dobrot, neboť obsahují velké množství důležitých výživných látek. Jeden středně velký kousek vás obohatí o 20 % denní doporučené dávky vitaminu A, který platí za důležitou oční výživu. Červený poklad vám ale nabídne také unikátní barvivo lykopen, což je karotenoid se silnými antioxidačními vlastnostmi.
I zdánlivě obyčejná broskev má kouzelné schopnosti. Závěry americké studie publikované v časopise Journal of Nutritional Biochemistry poukazují na to, že v ní obsažené sloučeniny likvidují agresivní rakovinové buňky a zastavují růst nádorů. Už to je samo o sobě pádný důvod, proč si tuto sladkost dopřávat pravidelně, nemyslíte? Broskev udělá radost i vašemu zraku, jelikož se v ní ukrývá zhruba 10 % denní dávky „áčka“. Oceníte ji také jako zásobárnu minerálů, jmenovitě hořčíku, vápníku, železa, draslíku a fosforu.
A jedno překvapení na závěr. Asi se shodneme na tom, že kořenka s pepřem nechybí téměř v žádné domácnosti. A je to dobře! I z tohoto ochucovadla překvapivě načerpáte vitamin A, jehož dostatečné množství zachovává zdraví očí. Ovšem pozor, pepř má i další výhody. Jeho bobule jsou zdrojem látky zvané piperin, která je považován za moderní lék proti obezitě. Zlepšuje totiž trávení a blokuje tvorbu tukových buněk, takže organismus nemá takovou možnost uskladňovat kalorie.
Sledujte nás na sociálních sítích: