Pravidelná konzumace polotovarů – omáček na těstoviny, konzerv, uzenin a předvařených jídel k dokončení v mikrovlnce či troubě – zvyšuje u žen výrazně riziko rakoviny prsu. Jednoduše proto, že tyto potravinářské výrobky obsahují látky způsobující záněty v těle. Zvyšují riziko poškození DNA a tím také riziko onemocnění rakovinou prsu.
Podle Americké společnosti pro klinickou onkologii ženy konzumující nejvíce potravinářských výrobků způsobujících záněty jsou ohroženy rakovinou prsu o devětatřicet procent více než ženy, které jedí zdravě a potravinářským polotovarům a hotovým pokrmům se zcela vyhýbají.
Vsaďte na prevenci
Navíc ženy konzumující tyto výrobky onemocní až třikrát častěji agresivní formou rakoviny prsu.
„Konzumace uzenin a masných výrobků, rychlého občerstvení a sladkostí jednou nebo dvakrát do týdne vám zřejmě neublíží. Ale obecná rada pro zdravé stravování je dobrým přístupem k prevenci rakoviny. Jezte ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny denně, ryby, luštěniny a ořechy třikrát až čtyřikrát týdně. Červené maso je jednou nebo dvakrát týdně. A vyhněte se co nejvíce uzeninám, polotovarům a rychlému občerstvení, průmyslovému pečivu z pekáren, sladkostem, slazeným nápojům a tučným výrobkům,“ uvedla profesorka Adela Castello z Institutu zdraví Karla III. ve Španělsku, která se na výzkumu podílela.
Riziko nejen pro ženy
Konzumace uzenin z červeného masa skutečně může stát člověka život. Pokud si takové pokrmy dopřává denně, výrazně tím zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce a cév či rakovinu. Právě riziko úmrtí na onemocnění oběhové soustavy už pouhé tři plátky slaniny – 50 gramů uzeniny – denně zvýší o pětadvacet procent. Riziko jakéhokoli typu rakoviny o osm procent a riziko diabetu typu dvě o dvaatřicet procent.
Riziko úmrtí na rakovinu slinivky a tlustého střeva jmenovitě je vyšší u takových osob o devatenáct procent a osmnáct procent.
„Všeobecně lze přesvědčivě tvrdit, na základě platných vědeckých důkazů, že vysoká konzumace červeného masa a zvláště uzenin souvisí se zvýšeným rizikem mnoha hlavních chronických onemocnění a předčasné smrti,“ uvedla profesorka Alicja Wolk z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.
Červené maso obecně obsahuje karcinogenní látky, do uzenin se přidávají uměle další karcinogeny a uzením a tepelnou úpravou vznikají další zplodiny, které mají rovněž karcinogenní a zhoubné účinky na zdraví.
Sledujte nás na sociálních sítích: