Jedlá soda je zázračná látka sloužící člověku jako přípravek v kuchyni, v čištění domácnosti i léčení už celá staletí. A prokazuje se opět, že je to ingredience, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Podle amerických onkologů jedlá soda dokonce může zvyšovat účinnost léčby rakoviny.
Osoby popíjející jedlou sodu, která se s krví dostává do všech tkání, totiž mají vyšší pH (méně kyselé) uvnitř nádorů. Přitom vysoká kyselost v nádorech snižuje účinnost chemoterapie a imunoterapie. Po přidání jedlé sody a zvýšení pH se výrazně zvýší efekt léčiv, které zničí více nádorových buněk.
Slibné výsledky
„Ten koncept je velmi snadný. Není to žádný lék, který by stál miliony za rok. Je to prostě a jen obyčejná jedlá soda,“ tvrdí doktor Chi Van Dang z Ludwig Institute for Cancer Research v New Yorku.
Jeho tým prokázal u laboratorních zvířat, že pokud pijí vodu s jedlou sodou, jejich nádory začnou být mnohem aktivnější, ale tím také mnohem snadnějším cílem léčiv. Takže po terapii dojde k zničení většího počtu nádorů.
U mnoha nádorů při léčbě dochází ke snížení zásobení kyslíkem a poklesu pH. Tím se rakovinné buňky dostávají do klidové fáze, nejsou aktivní a tím pádem také odolávají lékům. Paradoxně čím aktivnější rakovinná buňka je, tím je zranitelnější. A jedlá soda právě zvyšuje pH a podporuje aktivitu nádorových buněk, které pak lék snadno zlikviduje. Působí to jak v případě chemoterapie, tak v případě imunoterapie. A to proto, že kyselé prostředí působí negativně také na imunitní buňky (T lymfocyty). V zásaditějším prostředí díky jedlé sodě pracují efektivněji.
Pro snazší porod?
Jedlá soda se neocitla v hledáčku výzkumníků poprvé. Vědci ze Švédska a Stockholmu tvrdí, že ženy před porodem by měly vypít sklenici jedlé sody. Hydrogenuhličitan sodný totiž neutralizuje kyseliny v děloze a usnadní vaginální porod. Odborníci z Karolinska Institutet ve Švédsku podávali jedlou sodu polovině matek, které měly těžký porod. Zbývající sloužily jako kontrolní skupina.
Ve skupině žen, které na počátku těžkého a pomalého porodu vypily sklenici jedlé sody, bylo o dvacet procent více přirozených porodů (versus císařské řezy) než ve skupině, která byla ponechána svému osudu.
„Jedlou sodu si můžete běžně koupit jako přípravek na neutralizaci žaludečních šťáv. Je to opravdu velmi laciné. Když máte kocovinu, také vám také uleví,“ uvedla profesorka Susan Wrayová z University of Liverpool, která podávání sody na počátku porodu doporučuje.
Podle ní jedlá soda neutralizuje kyseliny v děloze a usnadňuje průchod plodu vaginou.
Sledujte nás na sociálních sítích: