O tom, že nadužíváme antibiotika a praktičtí lékaři je předepisují zbytečně, není pochyb. Odborníci dlouhodobě varují, že nadměrné užívání těchto léků zvyšuje rezistenci bakterií vůči antibiotikům a oslabuje účinnost léčby smrtelných infekcí. Vědci z Manchesteru teď zjistili, že nadužívání antibiotik také výrazně snižuje šanci na přežití u pacientů s rakovinou. Antibiotika totiž likvidují prospěšné bakterie střevní mikroflóry, které jsou při léčbě rakoviny důležité.
Onkologové z Manchesteru prokázali, že pacienti léčící se s rakovinou, kteří užívali antibiotika, se dožívali v průměru o polovinu méně dní než pacienti, kteří žádná antibiotika neužívali. A jedinci, kteří antibiotika užívali dlouhodobě a opakovaně, se dožívali dokonce jen třetinové délky života těch pacientů s rakovinou, kteří antibiotika neužívali vůbec.
„Lidé jdou k praktickému lékaři a ten si říká, můj ty bože, to je pacient s rakovinou, potřebuje antibiotika. Pokud je někdo opravdu potřebuje, pak je to samozřejmě nezbytné. Ale my říkáme, že předepisování těchto léků by mělo být vždy velmi pečlivě zváženo,“ uvedl jeden z autorů výzkumu doktor Matthew Krebs z Manchesteru.
Raději nemíchat
Nadměrné předepisování antibiotik je obecně problém, na který odborníci v posledních letech upozorňují. Snižuje se totiž účinnost těchto léků, protože se zvyšuje odolnost bakterií vůči nim. Ovšem pokud už vás potká například angína nebo jiná bakteriální infekce a lékař vám antibiotika předepíše, je dobré mít na paměti pár pravidel. Třeba s jakými potravinami tato léčiva nemíchat...
Ovesné vločky, hnědá rýže, fazole, hrách nebo čočka... Pozor na ně, mohou vám hodně ztížit samotné „kurýrování“. Jde totiž o to, že všechny uvedené dobroty vykazují vysoký obsah vlákniny. Za normálních okolností by vám to pochopitelně prospělo, jenže pokud máte polykat prášky, je vláknina spíše na obtíž, neboť zpožďuje jejich uvolňování z gastrointestinálního traktu do krevního oběhu.
Dalším překvapením z černé listiny je špenát. Navzdory všem jeho blahodárným schopnostem vám ale může i ublížit. Tato listová zelenina působení antibiotik také značně brání – z důvodu velkého množství obsaženého železa. Podobné je to i s játry, které mají zmíněného minerálu doslova na rozdávání.
A ještě jedna špatná zpráva, tentokrát pro milovníky kávy. Nic proti černému zlatu, ovšem přehlížet to, že nahrává překyselení organismu, by se nemuselo dvakrát vyplatit. A platí to i pro alkohol – tedy kdyby vás náhodou napadlo zkusit se vypotit s pomocí nějakého „panáčku“. Toho si spíš dopřejte na oslavu, až budete zase jako rybičky!
Sledujte nás na sociálních sítích: