Pravidelně kupujete jablka, pomeranče a banány, ale nemáte odvahu ochutnat z nabídky jiného exotického ovoce? Lidé mnohdy nevědí, jak s ovocem naložit, zda ho oloupat nebo vypeckovat, připadá jim drahé nebo mají strach, že jim nebude chutnat. Rozhodně ale stojí za to některé druhy ochutnat. Jistě si je zamilujete.
Karambola
Karambola je pěti nebo šesticípý plod, s hvězdicovým průřezem, který má ostré hrany a hladkou zelenou, žlutou nebo oranžovou slupku. Uvnitř plodu se ukrývá šťavnatá dřeň, která má sladkokyselou chuť. Karambola obsahuje řadu vitaminů především vitamin C a minerální látky, vápník, železo, hořčík a fosfor. Nejčastěji se jí čerstvá v ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Před konzumací se z karamboly odstraní hnědá žebra a plod se nakrájí na plátky. Semena odstraníme.
Kiwano
Kiwano je se řadí mezi zeleninu z čeledi tykvovitých. Má podlouhlý tvar a žlutou až oranžovou hrbolatou slupku. Dužina je zelená, má konzistenci želé a obsahuje semena podobná těm okurkovým, která jsou jedlá. Rozkrojené na poloviny vyjídáme lžičkou nebo dužinu přidáme do ovocných salátů. Jeho chuť připomíná kombinaci melounu a kiwi. Výborné je s jogurtem.
Papája
Protáhlé oválné duté plody papáji dorůstají délky až osmdesáti centimetrů a váhy až devíti kilogramů, k nám se ale dovážejí plody mnohem menší. Svým tvarem připomíná velkou hrušku. Nejčastěji se konzumuje lžičkou, rozkrojená napůl. Semena jsou palčivá, ty je nutné před konzumací odstranit. Její chuť připomíná meloun a vůně čerstvé meruňky. Čím zelenější papája, tím nezralejší je. Nechte ji tedy dozrát při pokojové teplotě, nebo vybírejte nažloutlé měkčí kusy.
Maracuja
Plody mučenky jedlé mají purpurovou barvu a jsou kulaté nebo oválné. V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při ochucování nápojů nebo pohárů. Exotická chuť tohoto ovoce je výborná v ovocných salátech, koktejlech, marmeládách či ke zmrzlině. Slupka je před uzráním hladká a lesklá, když dozraje, je zvrásněná a nedrží pravidelný tvar. Plod podélně rozřízneme a rosolovitou dužninu sníme i se semínky. Chutí připomíná kyselejší meruňky.
Pitaya
Pitaya je plod kaktusů. Plody jsou bez ostnů, masité, oválné bobule, pokryté šupinami. Můžete se setkat s několika druhy, které se liší především barevně. Nejčastěji se setkáte s pitayou sytě růžové barvy, se zelenými šupinami a bílou dužinou. Její chuť připomíná směs angreštu a vodního melounu. Konzumují se čerstvé pomocí lžičky nebo je lze oloupat.
Sledujte nás na sociálních sítích: