Rádi byste se do léta zbavili trochy břišního tuku a zároveň si vylepšili paměť? Není nic snazšího. Dopřávejte si pravidelně borůvky, momentálně tedy ty sušené, které vám navíc poskytnou prevenci před nádorovými onemocněními!
Kdo by si jen pomyslel, že něco tak malého, jako je borůvka, má tak famózní zdravotní výhody! Pochopitelně, že na sběr těch čerstvých si musíme ještě nějakou chvíli počkat – to je při pohledu z okna jasné asi každému. Ale co takové borůvky sušené? Jako náhradní a prozatímní řešení vůbec nejsou špatné. Zde máte pádné důvody, proč je jíst dennodenně!
Bohatství antioxidantů v modrém balení
O antioxidantech se v posledních letech mluví úplně všude. Tyto látky bojují proti škodlivým účinkům oxidačních procesů probíhajících v organismu a snižují riziko vzniku nádorových onemocnění. Také zpomalují proces stárnutí, zatímco preventivě působí proti srdečním chorobám a infarktu. I vy dbáte na dostatečný antioxidační příjem? Pak by ve vaší stravě neměly chybět borůvky. Proč?
Američtí vědci z Arkansas Children's Nutrition Centre podrobně zkoumali něco kolem stovky běžných potravin. Zakrátko k vlastnímu překvapení zjistili, že právě fialové dary lesa mají nejvyšší antioxidační kapacitu ze všech monitorovaných subjektů. No vida…
Účinná zbraň proti břišnímu tuku? Ano
I další americká studie, tentokrát provedená na Michiganské univerzitě, přinesla zajímavá zjištění. Z jejích závěrů vyplývá, že jedinci pravidelně konzumující borůvky, mají nižší hladinu cholesterolu a triglyceridů (tuky, které se nalézají v obíhající krvi). Jenže pozor – jedlíci modrých plodů mají prý také méně viscerálního neboli nitrobřišního tuku! Výzkumníci si to vysvětlují tím, že obsažené složky v kulatém ovoci přispívají ke spalování kalorií a zabraňují ukládání tuků. Že by se našel nový dietní zlepšovák?
Lepší paměť a soustředění. Po každém soustu
Do třetice všeho dobrého – tedy co se týká amerických studií, nelze nezmínit ani poznatky průzkumu uskutečněného na akademickém zdravotním středisku univerzity v Cincinnati. Na jeho základě tamní odborníci tvrdí, že denní konzumace borůvek už po zhruba 12 týdnech pozitivně ovlivňuje mozkové funkce, přičemž dojde ke značnému zlepšení paměti a koncentrace. Co říkáte na tenhle chutný doping pro centrální nervovou soustavu? Možná není úplně marný…
Sledujte nás na sociálních sítích: