Optimální funkce štítné žlázy je možná pouze s pomocí jodu. Primární funkce tohoto minerálu pomáhá při syntéze hormonů produkovaných štítnou žlázou. Proto je důležité konzumovat potraviny bohaté právě na jod, který se také podílí na různých tělových procesech, jako je metabolismus, růst a vývoj a detoxikace. Kde ho hledat?
Na základě četných výzkumných studií vede nedostatek jódu k rozvoji několika nemocí a dysfunkcí. Nedostatek jodu je velmi patrný u těch, kteří trpí zvětšením štítné žlázy nebo hnilobou. Hovoří se i o nežádoucích příznacích, jako je letargie, deprese, únava, nárůst hmotnosti, úzkostné problémy či výkyvy nálady. Naštěstí existuje dlouhý seznam položek s potravinami, které můžete zahrnout do vaší stravy a tím zabránit problémům spojeným nejen se štítnou žlázou.
Mořské řasy (kombu)
V oceánu je k mání nejeden poklad. Třeba řasy. Jedna dávka dodává čtyřnásobek minimálního denního příjmu jogu. Poohlédněte se v prodejnách zdravé výživy!
Brusinky
Brusinka je nejen skvělé ovoce, ale je také vynikající zdroj jodu. Malá porce se může pochlubit 400 mcg jodu. Chcete-li co nejvíce využít jejich sílu, kupujte ty organické. Brusinková šťáva není tak zdravá, jak se tváří, protože obsahuje velké množství nezdravého cukru.
Organický jogurt
Přidání přírodního probiotického jogurtu do vaší stravy je výborným způsobem, jak organismu dodat tolik potřebný jód. Ve skutečnosti, jedna porce jogurtu obsahuje více než 50 % denní potřeby jódu. Dopřát si však můžete i kefír, kysané zelí, polévku miso, hořkou čokoládu či čaj z kombuchy.
Organické fazole
Organické zelené fazole obsahují nejvyšší hladiny jódu. Polovina šálku dodá až 32 miligramů a zanedbatelný není ani příjem vlákniny.
Ekologicky pěstované jahody
Jediná porce přírodních, organických jahod dodává až 10 % denní potřeby jódu. Těšíte se na první plantážový sběr?
Organické sýry
Sýry kromě vitaminu B, vápníku a bílkoviny obsahují vysoké dávky jodu. Podle studií může mít takový kousek čedaru až 15 miligramů! Pokud se rozhodnete pro sýr z kozího mléka, dostanete nejen jód, ale také mírně vyšší koncentrace vápníku a bílkovin. Sýr z kozího mléka je také jednodušší pro trávicí systém. Ti, kteří trpí intolerancí na laktózu, však budou muset hledat jiné zdroje jódu.
Organické brambory
Brambory obsahují vysoké dávky jodu, zvlášť když nejsou zbavené slupky. Vždy se však ujistěte, že kupujete ty organické, tedy bez pesticidů.
Sledujte nás na sociálních sítích: