Kousáním a žvýkáním zeleniny dochází k reakcím v ní a uvolňování zdraví prospěšných antioxidantů. Podle amerických vědců ale můžeme zvýšit obsah antioxidantů v syrové zelenině třeba krájením a strouháním. Tento proces zaručí sekreci antioxidantů v takových kouscích s předstihem, než je vložíme do úst. Ale syrová zelenina musí být krátce po nasekání či nakrájení zkonzumována. Oxidací stáním na vzduchu totiž zase o cenné živiny velmi rychle přichází.
„Vždycky je dobré zeleninu rozbít na kousíčky, protože tak to dělají naše zuby. Můžeme ten proces zahájit před vložením zeleniny do úst,“ tvrdí výživová specialistka Carly Feigan ze společnosti Head to Health.
Nebojte se oleje
Zeleninu je dobré také pečlivě žvýkat. Nejen kvůli tomu, že se z ní pak lépe vstřebávají do těla vitaminy a minerály, ale právě kvůli tomu, že se tak zvýší obsah antioxidantů v ní. A je dobré konzumovat zeleninu s trochou oleje, který rozpustí a tělu zpřístupní v tucích rozpustné vitaminy.
„Pokud sníte čerstvě nakrájenou zeleninu hned, získáte mnoho těchto bohatě zastoupených živin,“ uvedla Feigan v rozhovoru pro deník The Mail.
Jde o čas
Vědci z University of California prokázali, že dlouhé stání syrové zeleniny je nevhodné, protože už za pár hodin můžou přijít o značné množství vitaminu C, čerstvě natrhaný špenát ho ztratí za čtyřiadvacet hodin celých devadesát procent.
„Když si tak třeba umixujete smoothie a necháte ho stát tři až čtyři hodiny, už z něj nezískáte blahodárné živiny, přijdete o ně. Kupříkladu z čerstvě vymačkaného pomeranče mizí už po třiceti vteřinách,“ dodala Feigan.
Mixování doporučuje osobám, které nemají zdravý a plný chrup. Ostatním radí, aby zeleninu sekali na kousky, ale ty pak pečlivě rozžvýkali. A zeleninu i ovoce je dobré sníst ihned po úpravě nožem, struhadlem či mixérem.
Sledujte nás na sociálních sítích: