Dejte si při dietě černou kávu. Urychluje metabolismus a zvyšuje spalování

Černá káva je dobrý doplněk hubnoucího režimu. Tvrdí to vědci z Nizozemska, podle nichž totiž tento nápoj – zcela bez dalších přídavků, jako jsou cukr a mléko – může zrychlit metabolismus a zvýšit denní energetický výdej. Navíc kofein pomáhá zlepšit výkonnost a výdrž, takže konzumovaný před sportem omezí negativní důsledky pohybu.

Podle autorů z Wageningenské univerzity totiž černá káva výrazně urychluje metabolismus a podporuje přeměnu energie vázané v tucích v teplo. Tím pádem pomáhá spalovat více energie vázané v tucích a při vhodném jídelníčku a pohybovém režimu urychluje hubnutí.

U osob, které se přejídají, nepohybují a jejich energetický příjem je vyšší než výdej, káva nabývání na váze nezastaví, pouze zmírní. A na hubnutí nemá žádný vliv káva konzumovaná s mlékem, cukrem a dalšími přídavky v jakékoli kombinaci.

„Po konzumaci kofeinu se okamžitě zrychlí metabolismus… a je intenzivnější ještě tři hodiny poté,“ tvrdí autoři z Wageningenu.

Jejich kolegové z Londýnské univerzity přitom spočítali, že tři šálky černé kávy denně zvýší energetický výdej prostřednictvím tepla o 150 kilokalorií, což odpovídá zhruba padesáti gramům těstovin.

„Konzumace kofeinu v běžné míře může mít výrazný vliv na energetickou bilanci a může podporovat produkci tepla při léčbě obezity,“ tvrdí autoři z Nizozemska a Spojeného království.

Pro delší život

Svého času byla káva vnímána jako zdraví poškozující nápoj. V posledních dvaceti letech se ale názor odborníků významně změnil a nápoj z pražených bobů kávovníků je považován za jednu ze složek životního stylu, který vede k dlouhodobému zdraví a dlouhověkosti. Káva je totiž bohatá na antioxidanty a zdraví prospívá v několika ohledech.

Podle vědců z Imperial College London se třemi šálky kávy denně člověk získává tolik prospěšných látek, že ve srovnání s nekonzumenty tohoto nápoje žije déle. V kávě obsažené antioxidanty chrání játra, posilují imunitu a prospívají také oběhové soustavě.

Z pětatřicetiletého sledování půl milionu lidí z šestnácti zemí světa vyplynulo, že konzumace tří šálků kávy denně souvisí s nižším rizikem předčasného úmrtí, a to až o osmnáct procent.

„Zjistili jsme, že vyšší konzumace kávy souvisela s nižším rizikem předčasného úmrtí na jakékoli příčiny a zvláště na choroby oběhové či trávicí soustavy. Důležitější ale je, že tyto výsledky byly podobné napříč všemi zeměmi Evropy, s různými zvyky a způsoby konzumace kávy,“ uvedl doktor Marc Gunter z Londýna.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
199 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat