Nehřešit během svátků a nepřejídat se od Štědrého dne do Nového roku umí málokdo. Ale i když člověk popustí uzdu míře konzumace, tak nemusí nutně přibrat. Stačí, když si denně dopřeje dostatek vlákniny. Té je nejvíce v luštěninách, ořechách či ovoci a zelenině.
Prokládání svátečních pokrmů právě těmito potravinami skutečně zmírní množství kalorií vstřebaných do těla.
Méně tukových polštářů
Vědci ze Švédska a USA v několika experimentálních výzkumech prokázali, že vysoký příjem vlákniny skutečně zmírňuje účinky přejídání tím, že brání buňkám střev vstřebávat všechny živiny, snižuje krevní tlak a harmonizuje výkyvy hladiny krevního cukru.
Vláknina také podporuje zdravé střevní bakterie v jejich činnosti a tím opět brání vstřebávání nadměrného množství energeticky bohatých živin ze střev do krve. Jinými slovy, člověk se sice cpe, ale do těla se z nadmíry pokrmu vstřebá méně energie, která by skončila v tukových polštářích na těle.
„Bakterie živící se na vláknině snižují míru zánětů ve střevech a zmírňují tak rozvoj metabolického syndromu,“ tvrdí spoluautor doktor Andrew Gewirtz z Georgia State University.
Vzpruha pro bakterie
„Strava chudá na vlákninu mění skladbu bakterií ve střevech a bakteriální metabolismus. Strava vysoká na vlákninu harmonizuje skladbu střevní mikroflóry, která pozitivně ovlivňuje vstřebávání živin do krve a zmírňuje negativní důsledky nadměrné konzumace tuků a cukrů,“ dodává profesor Gunnar Hansson ze Stockholmské univerzity.
Bohatým zdrojem vlákniny jsou krom ořechů také sušené plody, které na vánočním stole nechybějí.
Sledujte nás na sociálních sítích: