Také byste chtěli žít zdravě, ale přijde vám to jako příliš složitý úkol, který se prostě do vašeho nabitého rozvrhu nebo napjatého rozpočtu prostě nehodí? Máme pro vás dobrou zprávu – pro zdravější stačí méně, než byste si mysleli!
Schválně vyzkoušejte následující triky. Uvidíte, že váš organismus je přivítá.
Vyměňte zásoby
Podívejte se po bytě, kde máte jaké sladkosti, svačinky typu smažených brambůrků nebo třeba slaných buráků, sušenek apod. A pěkně je vyměňte za zdravější. Především za ovoce a zeleninu. Když totiž nakoupíte zdravé potraviny, aniž byste se předtím zbavili těch nezdravých, vždycky při výběru sáhnete spíš po čokoládě než jablku. Takhle ale nebudete mít jinou možnost než začít chroupat něco zdravého. Mimochodem, spousta zdravých pochoutek se cenově vyrovná těm nezdravým. Třeba taková mrkev je rozhodně levnější než tabulka čokolády...
Na stojáka? Zapomeňte
Zamyslete se nad tím, jak jíte. Popadnete někde kus pečiva a salámu a v běhu rychle obojí slupnete? Chyba. Když si totiž na jídlo uděláte čas a v klidu budete konzumovat, co si naložíte na talíř, sníte toho nejen mnohem méně, ale také každé sousto lépe rozžvýkáte a bude se vám lépe trávit.
Voda versus limonády
Pitný režim dokáže pořádně zahýbat našimi snahami o zdravý život. Jednak mnozí z nás nedodávají tělu tolik tekutin, kolik by měli, jednak často popíjíme nevhodné nápoje. Ano, máme na mysli ty, jež jsou plné cukru a tedy i plné kalorií. Co na tom, že si k obědu dáváte salát, když jej spláchnete půllitrem „limči“. Ovšem řešením nejsou ani nejrůznější nápoje bez kalorií, zato se spoustou sladidel a další chemie. Co tedy pít? Nejlépe čistou vodu, ochucenou například plátkem ovoce, nebo neslazené čaje.
Barvy na talíři
Možná sice poctivě zařazujete na jídelníček každý den nějaký ten salát, ale to ještě nemusí stačit (i když je to samozřejmě mnohem lepší než ignorovat zeleninu úplně). Snažte se připravovat si zeleninové (ale i ovocné) pokrmy co nejbarevnější. Proč? Protože každý druh (a zjednodušeně řečeno i každá barva) obsahuje jiné živiny. Aby mělo tělo pokryté všechny, potřebuje pestrost. Doslova.
Beze zbytků
Velkou nástrahu také představují nejrůznější zbytky, které se například nesní při obědě/večeři. Co s nimi? Většinou je uložíme do lednice, abychom je za hodinku chodili z lednice ujídat. Co s tím? Jednou z možností je snažit se vařit tak, aby žádné jídlo nezbývalo. Zní to jako sci-fi? To docela chápeme. Pak zkuste zbytky uložit v lednici do krabičky a tu pak obalte alobalem. Je totiž prokázáno, že když neuvidíte, co se v krabičce skrývá, snižuje se pravděpodobnost, že to slupneme. Kromě toho se vám nejspíš nebude chtít rozbalovat tolik alobalu, abyste zjistili, co to vlastně hodláte mlsat.
Sledujte nás na sociálních sítích: