Zdravá střeva, to není jen správně fungující zažívání, ale také silná imunita. Ano, střevní mikroflóra má na náš imunitní systém nezanedbatelný vliv. Jak si zajistit, aby byla naše střeva ve formě? Především těmi správnými potravinami!
Ještě než se vypravíte do lékárny pro probiotika v tabletkách, zkuste nejprve zkontrolovat svůj jídelníček. Jsou v něm dostatečně zastoupeny dobroty, které střevům svědčí? Rozhodně byste neměli zapomínat na ty z následujícího seznamu.
Jogurt
Tohle samozřejmě není žádné velké překvapení. Všichni víme, že jogurt obsahuje probiotické kultury, tedy „přátelské bakterie“, jež prospívají zažívání i imunitnímu systému. Jen při nákupu vždy kontrolujte etiketu vybraného jogurtu – ten bílý by neměl obsahovat vlastně nic jiného než mléko, mléčnou bílkovinu a jogurtové kultury. Odložte raději výrobky s přidaným cukrem nebo nejrůznějšími látkami typu želatina, které mají zlepšit konzistenci výrobku. A když toužíte po jogurtu s příchutí, přidejte si do klasického bílého pár kousků čerstvého ovoce.
Česnek
Ačkoli jeho charakteristická vůně odrazuje mnohé od konzumace, česnek bychom určitě neměli z jídelníčku vyřazovat! Obsahuje totiž nestravitelnou vlákninu inulin, která působí jako prebiotikum a vyživuje bakterie žijící v našich střevech. Kromě toho látky v česneku podle studie uveřejněné v odborném časopise Phytomedicine podporují zdraví a růst střevní mikroflóry.
Kysané zelí
Generace našich (pra)babiček a (pra)dědečků kysané zelí (většinou doma naložené a uložené v kameninovém soudku ve sklepě) ujídaly celou zimu, a tak pro své zdraví nemohliy dělat nic lepšího. Nejenže zelí obsahuje cenné vitaminy a minerály, jichž bylo v chladných měsících poskrovnu, ale navíc v něm najdete silná probiotika. Pokud se pro kysané zelí vypravíte do obchodu, dejte pozor, abyste nekupovali sterilovanou verzi, tento proces totiž většina přátelských bakterií nepřežije. Mimochodem, zelí obsahuje také spoustu vlákniny, takže upraví i zažívání a je skvělou prevencí potíží se zácpou.
Banány
Znáte to. Když máte zažívací obtíže (především průjmy), pak bývá banán jedním z prvních jídel, která svému organismu dopřejete. A to je dobře. Nejenže je toto ovoce dobře stravitelné a nezatěžuje žaludek, ale navíc prospívá střevní mikroflóře. Obsahuje totiž látky, na kterých si prospěšné bakterie „pochutnávají“ a tím banány podporují jejich zdraví. Tak jim je nezapomínejte pravidelně dodávat!
Fazole
Spousta z nás má fazole (a další luštěniny) spojené s nepříjemným nadýmáním, a tak by nás nejspíš ani nenapadlo zařadit je do skupiny potravin prospěšných střevům. Ale to bychom fazole podceňovali. Nejenže jsou silnými prebiotiky, a tedy vyživují střevní bakterie), ale navíc obsahují cennou vlákninu, jež obecně prospívá zdraví střev. Zkuste fazole do svého jídelníčku postupně zařadit – začněte pravidelně menšími porcemi a zkuste je konzumovat s kořením či bylinkami, jež nadýmání zmírňují.
Tempeh
Zatímco tofu známe prakticky všichni, tempeh už se takové popularitě netěší. A to je škoda. Jedná se totiž o fermentovaný sójový produkt, který obsahuje cenné probiotické bakterie. Kromě toho v něm najdete vyšší obsah bílkovin i vlákniny než v tradičním tofu. Tempeh můžete přidat do salátů, ale skvělý je například ve vegetariánské verzi čínských pokrmů apod.
Sledujte nás na sociálních sítích: