Obezita je právem pokládána za epidemii 21. století. Ostatně to dokládají stále rostoucí počty lidí, kteří se již dnes potýkají s více než několika kilogramy navíc. Spousta lidí na svou hmotnost prostě rezignuje, což je ale chyba. Lékaři mají totiž jasné důkazy, že obezita a zdraví zkrátka nejdou dohromady. Lidé s nadváhou trpí mnohem častěji závažnými chorobami a jsou ohroženi předčasným úmrtím. Jak tento trend zvrátit?
V České republice počet obézních lidí neustále roste na rozdíl od většiny evropských států. V roce 2015 trpělo obezitou nebo nadváhou 61 % Čechů. Světová zdravotnická organizace (WHO) předpokládá, že se v roce 2025 tento počet zvýší na 67 %, což by Českou republiku posunulo na 14. místo z 53 evropských států.
Alarmující zjištění WHO je, že se celosvětová obezita od roku 1980 zdvojnásobila a dnes tvoří obézní lidé 30 % světové populace. Toto procento navíc bude i nadále růst.
Jde o zdraví
Obezita je přitom velmi riskantní. Zvyšuje pravděpodobnost zdravotních problémů, jako jsou rakovina, diabetes 2. stupně či další kardiovaskulární, respirační nebo digestivní nemoci. Zvýšená hmotnost přirozeně způsobuje onemocnění svalů, kloubů a kostí a rovněž může vést k vážným psychickým problémům i reprodukčním potížím.
Důvod vzniku obezity se dá vyjádřit jednoduchou matematickou rovnicí: příjem > výdej. Jednoduše řečeno, obezita vzniká v takové situaci, kdy přijatá energie dlouhodobě převažuje nad energií vydanou. Konkrétní příčiny jsou pak nasnadě: sedavý způsob života, nedostatek sportovních aktivit nebo konzumace jídla z fastfoodů a potravin s vysokým obsahem cukru a tuku.
Má to řešení?
Mnoho lidí stále nevnímá obezitu jako nemoc, ale spíše jako pouhý tělesný nedostatek. V tomto ohledu chybí důraz na prevenci a systematický přístup v léčbě. Vědci z Mezinárodního centra prevence obezity na Univerzitě Johnse Hopkinse přitom spočítali, že k výrazné změně k lepšímu by stačilo, kdyby lidé cvičili 25 minut tři dny v týdnu.
Existuje ale také mnoho dalších způsobů, jak nasměrovat společnost ke zdravějšímu životnímu stylu a lepším stravovacím návykům. Mezi vhodná opatření patří třeba zvýšení daňových odvodů za nezdravá jídla, viditelnější označování etiket s nutričními hodnotami potravin, osvěta o rizicích a prevenci před touto nemocí nebo individuální poradenství pro rizikové pacienty.
Jak začít
Návrhy na možná zlepšení prevence obezity ale neznamenají, že se zdravým životním stylem nemůžete začít sami. Základem je kromě pravidelného pohybu také výběr vhodných potravin. Především se zaměřte na vyvážený jídelníček a dopřejte svému tělu potřebné živiny. Hlídejte si správný poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Nezapomeňte také na dostatek vitaminů.
Skvělou volbou je podle odbornice na výživu Susan Bowerman zařadit do jídelníčku tzv. superpotraviny, které jsou svým složením výživově nejbohatší na světě. Mezi ně patří zelené potraviny (chlorella, spirulina), semínka a ořechy (chia, vlašské ořechy), ovoce (granátové jablko, amalaki), zrna (quinoa, rýže) nebo luštěniny (hrách, čočka).
Ať už patříte mezi ty, kteří obezitou trpí nebo ne, pamatujte, že zdravým stravováním a pravidelným aktivním pohybem nemůžete nikdy nic zkazit.
Sledujte nás na sociálních sítích: