Vlašské ořechy představují jednu z nejcennějších potravin, které člověk může z naší přírody získat. A rozhodně patří na jídelníček všech, kdo se chtějí stravovat zdravě a kromě toho také hubnout. Vědci z Massachusetts ale tvrdí, že vlašské ořechy by měli konzumovat především ti hubnoucí, kteří mají problém se sebeovládáním. Látky obsažené v ořeších totiž stimulují tu část mozku, která řídí sebedisciplínu.
Vlašské ořechy v pravidelném přísunu tedy posílí hubnoucího v jeho odhodlání držet se diety a nepřejídat se či nepodléhat návalům chutí.
V experimentálním výzkumu navíc vědci z Bostonu prokázali, že po zařazení vlašáků do jídelníčku lidé trpí mnohem méně návaly chutí na nezdravé jídlo. Ořechy také posilují systém sytosti, takže mozek se cítí po konzumaci jídla dříve nasycený a pocit hladu je slabší.
„Víme, že lidé se cítí plnější po konzumaci vlašských ořechů,“ uvedla hlavní autorka výzkumu doktorka Olivia Farr. Překvapením ale pro její tým bylo, že ořechy posilovaly vůli a tlumily přitažlivost některých potravin, které měli konzumenti jinak velmi rádi.
„Když pokusné osoby jedly vlašské ořechy, část jejich mozku se aktivovala, a my víme, že tato část souvisí s tím, že nám pak říkají, že se cítí méně hladoví a sytější,“ dodává doktor Christos Mantzoros.
Recept na dlouhověkost
Pravidelná konzumace vlašských ořechů navíc slouží jako dokonalá prevence chorob oběhové soustavy. Kdo si denně dopřeje dvě dobré hrsti jader ořešáku vlašského, ochrání se před smrtelnou formou infarktu srdce, mrtvice a dalšími onemocněními oběhové soustavy.
Vyplývá to z kritického zhodnocení jednašedesáti různých studií. Podle nich látky obsažené ve vlašských ořeších snižují hladinu nebezpečného, LDL cholesterolu v krvi. Vlašské ořechy jsou nejen bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin (a ještě takové kombinace, která skvěle prospívá celkovému zdraví, cévám a metabolismu), ale navíc obsahují také bílkoviny, vitaminy a minerály.
„Výsledky naší studie dále podporují rostoucí počet důkazů o zdravotních výhodách konzumace vlašských ořechů v prevenci onemocnění srdce a cév… Vlašské ořechy jsou jediné ořechy, které dodávají tělu výrazné množství – 2,5 gramu na osmadvacetigramovou porci – alfa-linolenové kyseliny, rostlinné formy omega-3 mastné kyseliny,“ vysvětluje doktor Michael Falk z výzkumné organizace Life Sciences.
Sledujte nás na sociálních sítích: