Ačkoli se jako lék na všechny civilizační choroby předepisuje v posledních letech strava středomořská, velmi zdravý je také jídelníček vikingů neboli nordická dieta. Ta sestává z velkého množství ryb, listové zeleniny, ovoce, rýže a kuřat. A podle švédských vědců je jednou z nejlepších jako prevence neurodegenerativních chorob, které začínají západní společnost klátit jako epidemie.
Nemocných s demencí – například Alzheimerovou chorobou – rok od roku přibývá. Zvyšuje se délka života, ale mozek nemládne. A lidé bohužel svým životním stylem k jeho úpadku výrazně přispívají.
Nordická strava se vyhýbá kořenové zelenině bohaté na cukry, bramborám a upraveným obilovinám. Ty se v tomto jídelníčku nacházejí pouze jako celozrnné.
„Jídelníček podobající se stravě vikingů, kteří jedli velké množství ryb a listové zeleniny, ovoce a celozrnné obiloviny, je ideální prevencí demence. Osoby, které se stravují tímto stylem trpí neurodegenerativními chorobami mnohem vzácněji,“ tvrdí vědci z vysoké školy Karolinska Insitutet ve Stockholmu.
Zaměřeno na ryby
O tom, že rybí maso především díky obsahu omega-3 mastných kyselin prospívá našemu mozku, víme už docela dlouho. Ale byla by chyba myslet si, že nám ryby nemohou prospívat i jinak. Proč je zařadit na jídelníček co nejčastěji?
Tlumí zánětlivé procesy
Omega-3 mastné kyseliny toho umějí v našem těle spoustu, mimo jiné dokážou pomoci s nejrůznějšími záněty, a tak například tlumí bolestivost takových onemocnění, jako je artróza.
Podporují zdraví srdce a cév
Dalším důvodem, proč konzumovat více ryb, je skutečnost, že látky v nich obsažené zvyšují elasticitu cév nebo snižují hladinu “zlého” cholesterolu, čímž snižují riziko srdečního selhání či cévní mozkové příhody.
Zlepšují zrak
Mastné kyseliny obsažené v rybách rovněž pozitivně ovlivňují zdraví našich očí.
Pomáhají proti diabetu
Jeden z výzkumů v roce 2011 ukázal, že pravidelná konzumace ryb pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi a tím i riziko vzniku cukrovky.
Sledujte nás na sociálních sítích: