Výměnou jedné porce masa za hrst ořechů se sníží riziko předčasného úmrtí

Největší konzumenti červeného masa jsou silně ohroženi rakovinou, chorobami srdce a cév a předčasným úmrtím. Nadměrný příjem této potraviny zdraví škodí, ale stačí přitom jen velmi málo, aby se riziko vážných onemocnění a předčasné mortality snížilo. Kupříkladu vyměnit jednu porci masa denně za hrst ořechů. Riziko klesne o sedmnáct procent, tedy téměř o pětinu.

Ideální stravou člověka je ta, která bílkovinami stojí na tučných rybách obsahujících omega-3 mastné kyseliny. Velmi cenným zdrojem bílkovin a zdraví prospěšných tuků jsou také ořechy.

„Není nezbytné, aby lidé podléhali jedinému stravovacímu plánu, aby dosáhli zdravé a vyvážené stravy. Nezbytnými složkami zdravého jídelníčku jsou ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, ořechy a fazole, a také snížení konzumace červeného masa a masných výrobků, jednoduchých cukrů a bílých zdrojů sacharidů – bílé rýže a mouky,“ tvrdí doktorka Mercedes Sotos-Priet z Ohio University.

Její tým prokázal, že výměnou masa za hrst ořechů se sníží riziko předčasného úmrtí na nejrůznější příčiny až o sedmnáct procent.

Jak ho připravit?

V českých kuchyních má ovšem maso své pevné místo. Vždyť roční spotřeba je téměř 80 kilogramů „na hlavu“! Je tedy jisté, že tahle surovina se jí hodně, často a všude. Ale co příprava? V ní se nezřídka dělají chyby. Jak správně postupovat při dušení, pečení a smažení?

Dušení

Před dušením je dobré „flákotu“ naložit. Skvěle vám poslouží směs vody, octa, soli, cibule, zeleniny a koření. Vedle nešlápnete ani s kysaným mlékem, jelikož obsažené kyseliny uvolní tužší svalová vlákna. Nejprve maso osmahněte na tuku, tím se srazí horní vrstva a šťáva nevyteče. Ať už jde o hovězí, vepřové, telecí či skopové, nikdy do něj při obracení nepíchejte vidličkou, nebo tekutina opustí prostor a při podávání bude suché. Sáhněte raději po lžíci! Duste pod pokličkou doměkka a nezapomeňte občas podlévat horkou vodou.

Pečení

Správně upečené maso by mělo mít zabarvenou kůrku. Vložte je do předehřáté trouby a zpočátku nastavte vyšší teplotu, poté příkon snižujte a dopékejte zvolna. Vodu přilévejte jen v nejnutnějším případě, šťáva z takto upraveného masa je chutnější, jestliže na podlévání použijete vývar z kostí nebo zeleniny. Chcete-li dosáhnout lákavější barvy, ještě před umístěním do trouby maso polijte mlékem.

Smažení

Fígl na řízky? Maso v trojobalu po klasickém kolečku hladké mouky, vejcích a strouhance znovu namočte v rozšlehaném bílku. Tak nenasákne tukem, strouhanka neopadá a také se nepřipálí. Pokud se nebráníte změnám, místo mouky hladké zkuste hrubou, obal je pak ještě křupavější! A jak poznat, kdy začít smažit? Žádná věda, o správné teplotě se přesvědčíte tak, že do tuku vhodíte špetku strouhanky. Pokud zpění, můžete se ihned pustit do díla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
199 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat