Podle irských vědců jsou studie tvrdící, že konvenčně pěstované zelenina a ovoce plné těžkých kovů z umělých hnojiv a pesticidů jsou stejně výživově hodnotné jako bio produkce, zmanipulované a nepravdivé. V nezávislém srovnání bio zeleniny a konvenčně (s použitím pesticidů a umělých hnojiv) pěstované zeleniny totiž jasně a důsledně prokázali, že bio zelenina má o dvacet procent více antioxidantů. Je tedy z hlediska prevence řady vážných onemocnění včetně rakoviny mnohem hodnotnější.
Tato studie je komplexní, vyčerpávající a nezávislá, její výsledky jsou velmi průkazné. „Je to také nejdlouhodobější výzkum zabývající se srovnáním obou typů produkce zeleniny,“ tvrdí autoři z Centra pro výzkum potravin Teagasc v Dublinu.
„Pravda je, že dnes vlastně ani nevíme, kolik vitaminů a minerálů a fytochemických látek ovoce a zelenina obsahují. Některé výzkumy naznačují, že moderní metody zemědělství produkují ovoce a zeleninu chudší na vitaminy a minerály, než kolik těchto látek obsahovala produkce našich prarodičů,“ uvedla doktorka Fiona Hunter z organizace Healthspan v rozhovoru pro deník The Mail.
Kde je najdeme?
Co je to vlastně ten antioxidant? Molekula, která zastavuje proces oxidace. (Oxidace je řetězová reakce v buňce, která nakonec vede k poškození nebo smrti buňky.) Jak ho do sebe dostat? Existují určité potraviny, které paří k mimořádně bohatým zdrojům antioxidantů. A nejlepší na tom je, že jsou běžné a snadno dostupné. Které kousky můžete zahrnout do svého jídelníčku de facto ihned?
Veselý citron
Toto žluté ovoce obsahuje vitamin C, který je významným zdrojem antioxidantů. Citron proto konzumujte, co nejčastěji to půjde.
Svůdné jahody
Jahody jsou výborným zdrojem vitaminu C, nevýhodou pouze je, že tělo si ho nemůže uložit do zásoby. Proto pokud chcete zůstat mladí, veselí a plní života, jezte jahody či citrony pravidelně.
Vynikající ořechy
Ořechy obsahují vitamin E. Na rozdíl od vitaminu C může být éčko uložené ve vašem těle spolu s tukem (v játrech). Ořechy, mandle, vlašské ořechy, pistácie, pekanové ořechy a tak dále. Máte-li je rádi, budete žít o dva roky déle. Aspoň to tvrdí vědci.
Vážená brokolice
Brokolice má taktéž vysoký obsah vitaminu C, což ji řadí k dalším zdrojům potravin bohatých na množství antioxidantů. Spolu s céčkem vašemu tělu dodá ještě selen, který bojuje proti poškození buněk lidského těla.
Sladký meloun
Meloun patří k létu asi jako zmrzlina. A to je dobře, neboť je zdrojem vitaminu C, antioxidantů a glutathionu, jež chrání buňky před toxiny.
Zralé banány
Kdekdo vyhazuje příliš zralé banány do popelnice. Je zajímavé, že čím vyzrálejší banán, tím vyšší podíl antioxidantů obsahuje. Neplýtvejte cennými látkami!
Sledujte nás na sociálních sítích: